Начало Други Изследване показа смаляване на мозъка при бойците
0

Изследване показа смаляване на мозъка при бойците

Изследване показа смаляване на мозъка при бойците
0

Дългогодишно научно изследване показа намаляване на мозъчния обем при боксьори и ММА бойци в САЩ.

Проектът стартира през 2011 г., като в него д-р Чарлс Бърник от Кливланд, след развитието на контролирана група от активни и „пенсионирани“ спортисти. Част от резултатите от изследването бяха публикувани в декемврийския брой на специализираното списание „Неврология“, издавано от Американския неврологичен институт.

Изследването на д-р Бърник показва, че при активните бойци намаляването на мозъчния обем се наблюдава в зони, които предполагат мозъчни контузии. При прекратилите кариерите си пък загубата се забелязва на места, които предполагат невродегенеративни заболявания като хронична травматична енцефалопатия или „Болестта на Алцхаймер“. Настоящите бойци от групата губят по-голям мозъчен обем от „пенсионираните“. При проучването е забелязано, че активните боксьори губят средно 145 кубически милиметра мозъчен обем на година, докато при ММА състезателите загубата е около 100 кубически милиметра. В контролната група е забелязан и малък растеж от 43 кубически милиметра годишно.

„Нужни са още изследвания, за да можем да определим дали тези малки промени могат да ни помогнат да предвидим какво ще се случи за отделните спортисти. В идеалния случай бъдещите проучвания ще изградят тези резултати и ще ни помогнат да идентифицираме начини за преждевременно предотвратяване на необратими контузии, като по този начин ще се намали рискът за професионалните спортисти преди да е прекалено късно“, каза д-р Бърник.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.