Начало Други Как спортът подобрява нашето здраве

Как спортът подобрява нашето здраве

Как спортът подобрява нашето здраве
0

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва възрастните лица (във възраст от 18 до 64 години) да се ангажират в седмична физическа активност с умерена интензивност за поне 150 минути или висока интензивност за поне 75 минути. Това означава, че е препоръчително да се занимавате със спорт или друг вид физическа активност, като бягане, плуване, бързо ходене, колоездене или упражнения във фитнес залата, поне 3 до 5 пъти в седмицата.

Спортът има множество положителни въздействия върху нашето здраве. Ето някой от основните :

1.Редовната физическа активност спомага за поддържането на оптимално физическо тегло. В комбинация със здравословна храна може да помогне при отслабването или поддържането на желаното такова.

2.Чрез спорта подобряваме физически качества, като издръжливост, сила, координация и гъвкавост.

3.Активности, като ходене, бягане, колоездене и плуване, спомогат за правилната функция на сърдечно-съдовата система. По този начин значително се намалява шанса от заболявания, като инсулт и инфаркт. България е в челните класации на пациенти, срадащи от тях.

4.Спортът помага за поддържане на силни кости, стави и мускули. Той подобрява гъвкавостта и силата на мускулите, което намалява риска от наранявания и подобрява общата функция на опорно-двигателния апарат.

5.Има положителен ефект върху психическото здраве. Като спомага за намаляване на стреса и тревожността, подобрява настроението и самочувствието и стимолира отделянето на ендорфин – хормона на щастието.

тагове: