Начало Други Комитет начело със Стоян Саладинов откри мемориал на падналите във войните

Комитет начело със Стоян Саладинов откри мемориал на падналите във войните

Комитет начело със Стоян Саладинов откри мемориал на падналите във войните
0

Един от най-големите благодетели на бойните спортове в България и един от най-обичаните хора в тази среди Стоян Саладинов, заедно с Комитета за развитие на Долни Окол на който е председател откриха тържествено чешма-мемориал на падналите във войната българи!

На събитието присъстваха всички жители на село Долни Окол, управата на община Самоков, много спортни деятели, целият национален отбор по самбо и бойно самбо, треньори, уважавани личности в обществото и много приятели на Стоян Саладинов и всички членове на Комитета.

img_94981Венци положиха представители на министър председателя Бойко Борисов, на СОБТ (Специализиран отряд борба с тероризма), община Самоков и много други.

Освен чешмата-мемориал, Комитета планира да открие голяма детска площадка, чисто нов параклис и още куп хубави неща за селото, които да радват всички местни и посетители на селцето.

Държим да отбележим, че село Долни Окол е известно с това, че не са плащали данъци, докато сме били под турско робство. Това е доказано и с документи. Никога не е живял турчин в селото, както и хора от малцинствата и до ден днешен.

Кой е Стоян Саладинов?

Роден в село Долни Окол в много бедно семейство. Започва да тренира като дете в “Левски Спартак”, продължава с борба свободен стил с треньор Христо Бахаров, после се захваща с джудо и самбо. В 10 -ти клас вече е шампион на юноши, младежи и мъже едновременно. След това влиза в националния отбор, където 16 години е бил национален състезател по самбо, национален състезател по джудо. Седем пъти бил шампион по самбо, многократен шампион по джудо, трети на социлиадата, шампион и по карате.
След като завършва Академията, се жени. Г-жа Джунджулова от “Левски Спартак” кава, че има такава професия – да учиш полицаите да се защитават, да защитават и другите хора и вече седемнадесет години той прави това – обучава полицаите.
Седемнадесет години е треньор на специалния отряд за борба с тероризма. Отговаря за специалната и физическа подготовка и е щастлив, че прави това, което обича.
Убеден е, че това е неговата мисия – да помага на учениците да оцеляват и те да помагат на другите хора. Най-голямата му гордост е залавянето на опасни престъпници и спасяването на деца, защото отвличането на деца е също терористичен акт и тогава се намесват (СОБТ). В целият му живот, всички са подчинени на тази мисия.
Стоян вярва в това.
Вярва в приятелството, вярва в Бога и в това, че е дошъл на този свят да помага на хората. Но зад всичко това стои огромен ежедневен труд-казва той. За него постоянството и трудолюбието са най-важните качества.
Фактите за Стоян говорят сами, ето само част от тях :
– седемкратен републикански шампион по самбо
– републикански шампион по джудо
– републикански вицешампион по карате
– световен вицешампион по самбо
– ръководител на обучението на командосите от СОБТ (Специализиран отряд за борба с тероризма)
– преподавател в НСА по бойно-приложна подготовка
– притежател на най-високият у нас 5-и дан по лична защита
– треньор на Националния отбор по бойно самбо, трети в Европа
– личен треньор на над 20 шампиони по бойни изкуства, сред които световния шампион по самбо и ММА-боец Благой Иванов- Багата , Росен-Румен Димитрови , Тихомир Благовестов !
– През 80-те години Саладинов работи с отбора ни по свободни двубои във веригата “Рингс” в Япония и в Русия. Сборният тим е от наши асове в борбата, бокса, джудото, самбото – Димитър Петков, Сотир Гочев, Тодор Тодоров, Красен Кръстев и Емил Кръстев, все медалисти от световни и европейски първенства.
– основател на бойното самбо в България
– съмишленик на националното движение „Деца срещу дрогата“
– доктор на педагогическите науки в НСА „Васил Левски“
-има прекрасна жена и две деца.
-дарител на църкви ,спортни клубове ,училища…..
-построил е собствена камбанария и параклис и чешма в собственото си село ,където е роден !
– учредил е комитет за възстановяване на село Долни Окол и културата в него.
-Стоян Саладинов е човек с огромно сърце за всички и за всичко случващо се около него.
Стоян е оставил сърцето си в спортната зала ,също и на места до които се е докоснал. Чувството му за справедливост,чест и достойнство са на огромна висота както и любовта към семейството !
Стоян създава шампиони! Преди ден националния отбор по спортно и бойно самбо се завърна от Мароко с купа за 2-ро място отборно първенство .
Зад това огромно отличие се крие едно огромно сърце – Стоян Саладинов !
Ето и мнението на един достоен българин за начина на живот и начин на мислене в професионалния спорт , а именно на бате Стоян , така както го наричат всичи в залата :
„..Когато си в отбор, ти живееш от мач на мач. Спортистите са отговорни пред треньора си, пред отбора си, пред родителите. Когато постигнеш някакъв успех, той те ангажира още повече. Ти не можеш да разочароваш всички, които са ти се радвали, обичали и вярвали в теб. Питат те кога е следващото състезание, пак ли ще има медали… И ти не можеш да ги разочароваш!“
„…Има праг на умора, в който казваш: “Не мога”… “Умирам”. Но научно е доказано, че в този момент си използвал само 30 процента от възможностите си. И тогава се появявам аз – треньорът. И казвам: “Продължаваме!” Ако състезателят ми вярва, ако преодолее страха, той ще стане шампион, защото има воля да пребори болката и изтощението. А това се пренася и във воля за победа. Няма кой да го спре. Предаде ли се – никога няма да е първи. Останалото са техники…“

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.