Начало Други Официално: Изхвърлиха Русия от участие в спортни форуми за 4 години

Официално: Изхвърлиха Русия от участие в спортни форуми за 4 години

Официално: Изхвърлиха Русия от участие в спортни форуми за 4 години
0

Страната имаше спечелени за момента 152 квоти за Олимпийските игри в Токио догодина, 13 от които са на представители на борбата и таекуондото.

Една от най-силните спортни нации в света – Русия е отстранена за 4 години от участие на големите международни състезания – Олимпийски игри и световни шампионати.

Снимка: БТА

До това решение стигна Световната антидопингова агенция, която единодушно одобри констатацията на WADA за тежки санкции на Русия, във връзка с манипулации на данни на Московската антидопингова
лаборатория.

Това означава, че страната няма да участва на Летните Олимпийски игри, които ще се проведат догодина в Токио, както и на Световното първенство по футбол, на което домакин ще бъде Катар през 2022 година.

Снимка: БТА

Все още не е ясно дали Русия ще получи правото да стартира на Европейското първенство по футбол догодина, на което си спечели правото да участва. (Русия приключи на 2-ра позиция в група „I“ на европейските квалификации, записвайки 6 победи и само 1 загуба). УЕФА не е длъжна да се съобрази с решението, тъй като не е голяма организация по смисъл на решението.

Най-голямата държава в света е и една от най-силните в бойните спортове. Доказателство за това е представянето им на Олимпийските игри в Рио през 2016 година. На най-големия спортен форум, страната спечели цели 17 медала от представители в спортовете борба, таекуондо, джудо и бокс. ( 7 златни, 4 сребърни и 6 бронзови отличия).

Снимка: БТА

За Игрите в Токио, Русия имаше извоювани до този момент цели 9 квоти в борбата (една от които е на легендарния Абдулрашид Садулаев), както и още 4 в таекуондото.

Всички домакинства на световни спортни форуми, които Русия трябваше да приеме се отнемат. Направено е и важно уточнение, че всички спортисти могат да участват в спортните форуми под неутрален флаг, ако могат да докажат, че не са употребявали вещества от забранения списък. При последната подобна забрана над 168 атлети се възползваха от тази възможност.