Начало Други Официално: Изхвърлиха Русия от участие в спортни форуми за 4 години

Официално: Изхвърлиха Русия от участие в спортни форуми за 4 години

Официално: Изхвърлиха Русия от участие в спортни форуми за 4 години
0

Страната имаше спечелени за момента 152 квоти за Олимпийските игри в Токио догодина, 13 от които са на представители на борбата и таекуондото.

Една от най-силните спортни нации в света – Русия е отстранена за 4 години от участие на големите международни състезания – Олимпийски игри и световни шампионати.

Снимка: БТА

До това решение стигна Световната антидопингова агенция, която единодушно одобри констатацията на WADA за тежки санкции на Русия, във връзка с манипулации на данни на Московската антидопингова
лаборатория.

Това означава, че страната няма да участва на Летните Олимпийски игри, които ще се проведат догодина в Токио, както и на Световното първенство по футбол, на което домакин ще бъде Катар през 2022 година.

Снимка: БТА

Все още не е ясно дали Русия ще получи правото да стартира на Европейското първенство по футбол догодина, на което си спечели правото да участва. (Русия приключи на 2-ра позиция в група „I“ на европейските квалификации, записвайки 6 победи и само 1 загуба). УЕФА не е длъжна да се съобрази с решението, тъй като не е голяма организация по смисъл на решението.

Най-голямата държава в света е и една от най-силните в бойните спортове. Доказателство за това е представянето им на Олимпийските игри в Рио през 2016 година. На най-големия спортен форум, страната спечели цели 17 медала от представители в спортовете борба, таекуондо, джудо и бокс. ( 7 златни, 4 сребърни и 6 бронзови отличия).

Снимка: БТА

За Игрите в Токио, Русия имаше извоювани до този момент цели 9 квоти в борбата (една от които е на легендарния Абдулрашид Садулаев), както и още 4 в таекуондото.

Всички домакинства на световни спортни форуми, които Русия трябваше да приеме се отнемат. Направено е и важно уточнение, че всички спортисти могат да участват в спортните форуми под неутрален флаг, ако могат да докажат, че не са употребявали вещества от забранения списък. При последната подобна забрана над 168 атлети се възползваха от тази възможност.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.