Начало Други Родна шампионка раздаде медалите си на деца (СНИМКИ+ВИДЕО)

Родна шампионка раздаде медалите си на деца (СНИМКИ+ВИДЕО)

Родна шампионка раздаде медалите си на деца (СНИМКИ+ВИДЕО)
0

Да бъдеш вдъхновение за децата. 

Такава историята ще ви разкажем ден, след като влязоха в сила ограниченията за тренировки и състезания на лица под 18 години. Много клубове, школи и зали трябваше да затворят врати до 21-ви декември заради противоепидемични мерки.

Амалия Колева е многократна световна и европейска шампионка по таекуон-до ITF за България. В последните години тя е треньор на детско-юношеска група и сега също ще трябва да се раздели с възпитаниците си за близо месец. Колева реши да изтегли с близо месец ежегодния Коледен турнир на залата и да зарадва децата по нетрадиционен начин.

На 27-ми ноември се проведе вътрешно състезание по таекуон-до на тул и спаринг за всички, трениращи в залата на 29 ДКЦ в „Гоце Делчев“. Най-вълнуващ бе моментът, в който Колева лично раздаде своите над 30 медала (от републикански  и държавни първенства) на младите таекуондистчета на възраст от 4 до 14 години.

„Спонтанно го измислих. – разказва Амалия Колева пред Boec.BG. – Исках за старанието да получат не просто шоколад или награда, а нещо, което да ги стимулира да продължат да тренират таекуон-до. Даже и сега, когато няма тренировки, и дай Боже един ден да се състезават и да спечелят свои медали“, добавя Амалия.

Заради кризата с COVID-19 цяло лято Амалия Колева е водила на открито тренировки, както със световни и европейски шампиони и медалисти за юноши и девойки, така и с любители. В залата се връщат през месец септември. На ново място и с нови трениращи, сред които и много малки деца. Заповедта за спиране на тренировките за всички до 18 години им дошла изненадващо. Недоумяват защо, след като спортът е здраве, а всички имат нужда да се разтоварят от напрежението около необичайната ситуация.

Затова на вътрешното състезание изискванията този път не са били най-строги, а идеята е била да се забавляват. Децата обаче са подходили сериозно и освен да се наслаждават са демонстрирали и своите умения.

„Всички показаха какво са научили. Имаше и безконтактен спаринг за най-новите, както и таекуон-до спаринг за по-опитните и задължително форми – тул. Изненадаха се като им казах, че това са мои медали, спечелени в различни години. Някои още от началото на 2000 година. Всяка година има републиканско първенство, после се наричаше държавно и аз съм участвала от моя клуб АВС на Красимир Гергинов“, споделя Колева.

Треньорката се разделя с близо 30 медала, като всичките до един за златни. Те са от състезания на спаринг до 57 кг, тул, силов тест, самозащита, както и отборни медали.

Изобщо не съжалявам, че се разделих с медалите! – признава шампионката ни. – Голяма радост беше и голямо вълнение и в децата, и в родителите, и в моите приятели от таекуон-до, които дойдоха да ме подкрепят и да помогнат да направим коледния турнир, който се шегувахме, че е ковиден.“

Колева завърша с думите: „Надявам се по-скоро да можем да се върнем към нормалната тренировъчна дейност“.