Начало Други Савате с три събития в България (СНИМКИ)

Савате с три събития в България (СНИМКИ)

Савате с три събития в България (СНИМКИ)
0

Три събития по савате (б.р. – френски бокс) бяха успешно проведени в България през изминалата седмица (26-31 октомври), въпреки  тежките условията покрай пандемита от коронавирус. Програмата започна с традиционния семинар на френския треньор Ален Тардиц, продължи с Открития турнир SAVATE OPEN PLOVDIV 2020  в Пловдив и завърши с историческо първо официално Държавно първенство по савате.

Събитията, които бяха и с международен характер, бяха включени в официалния календар на Международната федерация по савате за 2020 г. От тази година Българската Савате Федерация с председател Георги Танчев има и официален лиценз от Министерството на младежта и спорта. Това се случи след близо 18 години усилия.

Семинарът с водещ Ален Тардиц се проведе в София в залата на столичния клуб „ABC Fight Club“. Тардиц е основна фигура в разпространението на френския бокс в България вече повече от две десетилетия с многото си състезателни, треньорски и съдийски семинари на наша територия.

Специално за семинара у нас пристигна френски отбор по савате от клуба на треньора Филип Маньол в Париж. Те спомогнаха изкючително много за обмяната на опит с българските състезатели.  Тренировките завършиха в края на седмицата с боксова гала в залата на стадион „Христо Ботев“ в срещи в стил „асо“ (assaut) или по правилата на лайт контакт в савате.  Турнирът SAVATE OPEN 2020 е единственият, проведен в Европа тази година, в условията на пандемия. Характерно за OPEN турнирите по савате асо е изключително отворения им характер за напреднали и начинаещи, участие на трениращи други бойни спортове, приели да играят по правилата на асо, както и етичната и приятелска атмосфера, в която се провеждат.

Паралелно с това бяха излъчени и първите държавни шампиони. Треньорите Красимир Гергинов (София), Пламен Петров (Пловдив) и Ивайло Аврамов (Габрово) са носители на купи на отборите с най-много победи в SAVATE OPEN. Тодор Ангелов от Пловдив спечели купата за най-техничен състезател при мъжете на OPEN. В надпреварите участие взеха и сребърната и бронзовата медалистка от последното проведено засега Световно първенство по савате Пловдив 2018 – Катерина Бейчева и Петя Станева.

Очаквайте повече по темата скоро в предаването за бойни спортове и изкуства „BOEC.BG“ по телевизия Bulgaria ON AIR. Той се излъчва всяка неделя от 19:00 ч.