Начало Други Шампионът от мартенския турнир по сумо става озеки (ВИДЕО)

Шампионът от мартенския турнир по сумо става озеки (ВИДЕО)

Шампионът от мартенския турнир по сумо става озеки (ВИДЕО)
0

Носителят на купата на императора от турнира „Хару Башо“, който се състоя през март – „секиваке“ Терунофуджи ще си върне втория по сила индивидуален ранг в японското сумо, а именно „озеки“, след като спечели трета титла от голям турнир и втора след завръщането си на дохиото. Терунофуджи ликува след успех с 13 победи и само 2 загуби в надпреварата през март.

29-годишният монголец Джантулгун Ган-Ердене, известен с прозвището си „Терунофуджи Харуо“, държеше този ранг от 2015 (до към края на 2017 година) след като спечели „Нацу Башо“ 2015, нанесяйки и първа загуба от 36 срещи на великия шампион Хакухо по пътя за титлата.

Ужасяваща контузия, която налага операции и на двете му колена го изважда от спорта между 2017 и 2018 година като той дори мисли за отказване.

Завръщането му на дохиото е феноменално. Терунофуджи тръгва от 5-а дивизия – „Джонидан“, печелейки 7 от 7 победи. Изкачва се до „Санданме“, но след 6 успеха в 7 срещи влиза в третата по сила дивизия. В „Макушита“ участва в три турнира, като в първите два приключва с баланс от 6 успеха и 1 поражение, а третия го печели след 7 поредни победи, което го изкачва във втората по сила дивизия – „Джурьо“, където печели още в първия си турнир (13 успеха и 2 поражения). Две надпревари по-късно той вече е при най-добреите – в „Макуучи“, печелейки и втората си купа на императора, още в първия си турнир.

Още при навлизането му в сумото – през 2011 година, Терунофуджи демонстрира таланта си след като след само 25 турнира влиза при най-добрите, тези в дивизия „Макуучи“. В цялата история на японското сумо само двама други сумисти са се изкачили в йерархията по-бързо от Терунофуджи.  Това са великите шампиони и носители на най-висок ранг – „йокодзуна“ – Асашорю и Таканохана– след 23 турнира.