Начало Други Токио се подготвя за Игрите при необичайни условия

Токио се подготвя за Игрите при необичайни условия

Токио се подготвя за Игрите при необичайни условия
0

Година преди провеждането на Летните Олимпийски игри, домакините от Токио се готвят за форум, който вероятно би се провел по време на пандемия заради коронавирусната инфекция.Въпреки разрастването на болестта по цял свят, домакините са решени да проведат най-голямото спортно събитие. Това обяви изпълнителният директор на организационния комитет Тоширо Муто пред „Ройтерс“.

По план Игрите трябваше да стартират в утрешния ден, но бяха отложени с 1 година и новата дата на провеждане е 23 юли 2021 година като от днес организаторите започват обратното броене до откриването.

„За нас е доста трудно да очакваме, че коронавирусната пандемия ще бъде овладяна. С успешното провеждане на Игрите силно се надяваме, че може да създадем наследство, което ще остане в историята на човечеството“, заяви Муто.

Йоширо Мори, който е президент на организационния комитет за Игрите в Токио, сподели, че ситуацията няма да позволи откриването да е толкова помпозно и грандиозно, колкото предишните досега. Огромният олимпийски стадион в сърцето на Токио беше завършен преди месеци, но здравните експерти се съмняват дали зрителите ще запълнят всичките 68 хиляди места.

Според Мори „поставяне под контрол на ситуацията с коронавируса е фактор номер едно за провеждането на Олимпийските игри. Това касае прогреса в разработването на ваксина и ефективно лечение на вируса“.

Много хора в японската столица може да не са в настроение да празнуват днешната година до Игрите, тъй като губернаторът Юрико Койке призова 14-те милиона жители да се въздържат от несъществени, неотложни пътувания през префектури на фона на масивен скок на заразените с коронавирус от началото на юли.

Проучване през уикенда на агенция „Киодо“ пък показа, че само 23,9% от обществеността иска Игрите да се проведат следващото лято.

По последни данни на университета „Джонс Хопкинс“ заразените в цял свят са над 15 231 000 души, а починалите са над 623 000. Данните само за Япония са: 27 136 заразени и 990 починали.

Организирането на Игрите в японската столица е струвало на местната икономика около 12 милиарда евро, но неофициално се предполага, че сумата е над 20 милиарда, като голяма част идва от местните данъкоплатци.

Ако най-големият спортен форум бъде отменен, то той би струвал на икономиката на Япония над 65 милиарда евро, но до този сценарий не се стига до момента.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.