Начало Други Не е ясно дали ще има Олимпийски игри през 2021 година

Не е ясно дали ще има Олимпийски игри през 2021 година

Не е ясно дали ще има Олимпийски игри през 2021 година
0

Поради разрастващата се пандемия от коронавирус, няма гаранция, че отложените за догодина Олимпийски игри в Токио ще се проведат. Това обяви изпълнителният директор на Организационния комитет на Игрите Тоширо Муто.

„Не мисля, че има човек, който може да предвиди дали ситуацията ще бъде под контрол през следващия юли или не. Ние със сигурност не сме в позиция да дадем точен отговор“, заяви той на пресконференция.

Олимпийските игри в Токио трябваше да се състоят това лято от 24 юли до 9 август, но заради пандемията от коронавирус, обхванала целия свят, Игрите бяха отложени за първи път в своята история. Новите дати на провеждане, които организаторите и МОК определиха бяха от 23 юли и 8 август 2021 година.

„Това, което зависи от нас – да се подготвим добре за Игрите, ще го направим. Искрено се надяваме следващата година човечеството да е овладяло кризата с коронавируса. Не мислим за алтернативи. Хората по целия свят трябва да се обединят с всички технологии и ум да се работи по разработването на ваксини, лекарства и лечения на заболяването“, каза още Муто.

Япония има над 6000 регистрирани случаи на COVID-19, от които 99 смъртни случаи.

Според експерти решението на Международния олимпийски комитет (МОК) да отложи с една година провеждането на Олимпийските игри в Токио ще донесе на Япония загуби в размер между 640 и 670 милиарда йени, което се равнява на около 5.7 милиарда евро.

„Токио 2020 има различни застрахователни полици, но все още не е ясно коя какво ще покрие по отлагането на Игрите“, каза още Муто.

Припомняме, че до този момент България има сигурни 14 квоти за Олимпийските игри. Една от тях е на представител на бойните спортове – Тайбе Юсеин. Тя е сребърна медалистка от Световното по борба, в категория до 62 кг. при жените.

По последни данни на инфографиките на университета „Джонс Хопкинс“, заболелите в цял свят са около 1 700 000 души. Оздравелите са над 377 000, а починалите са над 102 000 души.

#ОтговорниВкъщи