Начало Други Домакините са твърдо решени да проведат Игрите в Токио догодина

Домакините са твърдо решени да проведат Игрите в Токио догодина

Домакините са твърдо решени да проведат Игрите в Токио догодина
0

Япония, както й Международният олимпийски комитет (МОК) са твърдо решени да проведат Олимпийските игри в Токио догодина и Япония. Това заяви на пресконференция японският министър по олимпийските въпроси Сейко Хашимото, цитирана от Sportal.bg.

„Това не показва ли решимостта на г-н Бах за успешно провеждане на Игрите в Токио догодина“, сподели тя в отговор на въпрос относно изявлението на президента на МОК Томас Бах, че вероятно Олимпийските игри ще трябва да бъдат отменени, ако не успеят да се проведат през следващото лято.

Припомняме, че Олимпийските игри в Токио трябваше да се състоят това лято от 24 юли до 9 август, но заради пандемията от коронавирус, обхванала целия свят, Игрите бяха отложени за първи път в своята история. Те трябва да се проведат между 23 юли и 8 август 2021 година.

Според експерти решението на Международния олимпийски комитет (МОК) да отложи с една година провеждането на Олимпийските игри в Токио ще донесе на Япония загуби в размер между 640 и 670 милиарда йени, което се равнява на около 5.7 милиарда евро.

Организирането на Игрите в японската столица е струвало на местната икономика около 12 милиарда евро, но неофициално се предполага, че сумата е над 20 милиарда, като голяма част идва от местните данъкоплатци.

Ако най-големият спортен форум бъде отменен, то той би струвал на икономиката на Япония над 65 милиарда евро, но до този сценарий не се стига до момента.

Tри пъти в историята Игрите не са се състояли – 1916 г., 1940г. и 1944 г. И трите случая са заради Първата и Втората световни войни.