Начало Видео В над 1400 училища в България има клубове по бойни спортове (ВИДЕО)

В над 1400 училища в България има клубове по бойни спортове (ВИДЕО)

В над 1400 училища в България има клубове по бойни спортове (ВИДЕО)
0

Изключително успешна година със спечелени 314 медала от световни и европейски първенства изпраща Националната асоциация на бойните спортове в България. В нея членуват 12 федерации, 476 клуба и повече от 40 000 състезатели  във всички възрастови категории.

С официална пресконференция Асоциацията направи отчет за 2019-та година и маркира част от големите предстоящи събития през 2020-та. На срещата с журналисти говори Димитър Ангелов, който е член на Управителния съвет на НАСБ. Той обясни, че Асоциацията има работа с много широка мрежа от клубове в цялата страната, включително и с над 1400 училища. Част от асоциацията са централите по кикбокс и муай тай, карате киокушин, таекуондо ITF, джу джицу, самбо, кендо, кудо, ушу, шотокан карате до, сумо, айкидо и канадска борба.

 „Това е най-широкопредставената спортна организация в България. Работим с над 1400 клуба в България, където деца тренират бойни спортове и се възпитават в уважение и дисциплина“, заяви г-н Ангелов.

Димитър Ангелов

По думите му едно от най-големите постижения през изминалата 2019 година е, че България вече има шампиони в лицето на комплексни състезатели, които се състезават в два или три спорта. Той обясни, че новата 2020 година се очертава да бъде още по-успешна. Тя ще е наситена и с много международни предизвикателства. За всяка една от федерациите предстоят Държавни, Европейски и Световни първенства. За част от клубовете тренировките и подготовките за тях вече са започнали, а първите състезания са още през март.

Снимки: Димитър Кьосемарлиев

В пресконференцията участваха и големите победители от вторите годишни награди „Златен пояс“. Те очертаха какви са следващите големи предизвикателства пред тях. За известната ни шампионка по таекуондо ITF и носител на „Златен пояс“ в категория „Спортист на годината-жена“ Албена Ситнилска , която отскоро се изявява професионално на кикбокс  ринга, това е предстоящата елитна галавечер SENSHI.

Албена Ситнилска

„Изцяло фокусирана съм върху подготовката си за SENSHI – това е сериозна организация, която бързо навлиза у нас и е известна с това, че има много интересни и силни двубои. На 22 февруари във Варна аз ще се изправя срещу силна опонентка от Украйна и в момента съм концентрирана върух това да се подготвя много добре. След това в края на годината ми предстои  Европейско по кикбокс“, заяви Ситнилска.

Мария Оряшкова

Петкратната европейска шампионка по борба и 9-кратна световна шампионка по самбо Мария Оряшкова, която  е носител на приза „Ярка победа“ от наградите „Златен пояс“ се надява на още по-успешна 2020 година. „Изпращам една наистина силна година с много удовлетворение и вдъхновение. Пожелавам си здраве, а медалите – надявам се през 2021 година отново да съм тук и да ви ги покажа“, отговори тя на въпрос  относно очакванията й за следващите 12 спортни месеца.

Кристиян Дойчев

Пред Спортист на 2019 година сред мъжете  – състезателят по карате киокушин Кристиян Дойчев, има не по-малко предизвикателства. През 2019 година той стана европейски и вицесветовен шампион по киокушин, а сега – в края на март, му предстои битка за световната купа в бойното изкуство. Тя ще се проведе в Япония. Пред него има и поредица от европейски първенства на различни организации през годината.

В карате шотокан-до треньор номер 1 на година от наградите „Златен пояс“ Радослав Пенов обясни, че едно от големите събития за 2020 година за неговите състезатели ще е Европейското първенство в Босна и Херцеговина.

Радослав Пенов

Особено специални 12 месеца предстоят и за Българската федерация по ушу, която тази година отбелязва 30 години от учредяването си.  „Предстои да органзираме Европейско първенство по ушу, както и две световни първенства – по ушу и тай чи“, заяви Петър Драгоев – вицепрезидент на Българската федерация по ушу, който спечели наградата „Вярност на традициите“ на „Златен пояс“ 2019.

Петър Драгоев

Той благодари на Националната асоциация на бойните спортове и на председателя й шихан Иво Каменов за всички инициативи и дейности за популяризиране и подкрепа на бойните спортове в България, като обясни, че само за 2019 година състезателите на федерацията по ушу са донесли  общо 21 медала само от международни състезания.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.