Начало Видео Почина японската легенда на кеча Антонио Иноки

Почина японската легенда на кеча Антонио Иноки

Почина японската легенда на кеча Антонио Иноки
0

Антонио Иноки, един от най-уважаваните и важни хора в историята на бойните спортове и кеча, е починал в събота, 1-ви октомври, на 79-годишна възраст.

Иноки ще остане завинаги в златните книги на професионалната борба/кеч и смесените бойни изкуства с двубоя си срещу иконата на бокса Мохамед Али от 1976 г.

Роден през 1943-та в Йокохама, Япония, Иноки прави същинска революция в професионалната борба в родината си и я изкачва на световни висоти. Той е считан и за пионер в смесените двубой между най-добрите кечисти и популярни бойци от други дисциплини като джудо, карате и бокс.

Освен че е един от най-титулуваните спортисти в Страната на изгряващото слънце, Иноки е сред първите атлети, които влизат в политиката. Той има повече от 30 посещения в Северна Корея, промотирайки и издигайки мира в източна Азия.

Японцът страдаше от рядкото заболяване амилоидоза което се дължи на отлагането на патологичен белтък, наречен амилоид, в тъканите и органите на организма. В последните години от живота си Иноки се нуждаеше от инвалидна количка, но въпреки това прочутият кечист не спираше да се усмивха и да бъде сред хората.

Той прави своя дебют в профи борбата през 1960-та, а 12 години по-късно създава една от най-успешните и големи вериги „New Japan Pro Wrestling“.

Двубоят му с Мохамед Аи в средата на ’70-те години на миналия век го прави глобална звезда в години, в които интернет и социалните мрежи ги няма на хоризонта. Двубоят с Али се провежда по смесени правила в леендарната зала в Токио „Будокан „, а мачът остава запаметен като „Битката на века“.

Мнозина определят именно мача между Иноки и Али за основоположник на идеята за смесени бойни изксутва и за

Прекратява активната си кариера през 1998-ма, но остава активен във вътрешния и външния политически живот на Япония до 2019-та.