Начало Видео 11 години от най-голямата победа на Благой Иванов (ВИДЕО)

11 години от най-голямата победа на Благой Иванов (ВИДЕО)

11 години от най-голямата победа на Благой Иванов (ВИДЕО)
0

Благой Иванов е най-успешният ни боец в смесените бойни изкуства. Това го знае всяко хлапе.

„Багата“ се състезава в най-елитната компания в света – UFC и прославя трибагреника ни по целия свят. Но каквото и да постигне българина оттук насетне в своята кариера (пожелаваме му колана на Стипе Миочич), едва ли някога ще надмине онази ноемврийска вечер в Санкт-Петербург от 2008 г.

Днес, 16-ти ноември 2019 г., се навършват точно 11 годни от чудовищната победа на Благой Иванов над човека, който е синоним на самбото – Фьодор Емелианенко.

Световното първенство по самбо се провежда в Русия, а 22-годишният българин е в една категория по бойно самбо (+100 кг) с „Последния император“. Такъв прякор не се дава току-така!

В първия си мач „Багата“ се изправя срещу естонец и печели с безапелационното 4:0. Същото се случва и на 1/4-финал, просто този път жертвата на нашенеца е от Узбекистан.

И така идва големия мач. Наградата е място на финала. Няколко месеца по-рано двамата отново са се срещнали на турнир в Русия, но домакинът печели. Нашенеца обаче си е извадил поуки от поражението и този път е наясно как трябва да противодейства на добре смазаната руска машина.

Въпреки че срещата започва с точка за „Императора“, Иванов запазва самообладание и благодарение на прекрасни и навременни контраатаки обръща точките и печели с краен резултат 8:5. Българи и руснаци не вярват на очите си. Благой Иванов нанася първа загуба на Фьодор Емелианенко.

На следващия ден Иванов грабва и купата след категорична победа над германеца Стефан Янос.

twitter.com