Начало Интервюта Анна-Мария Манушева: Целя се в световния връх!

Анна-Мария Манушева: Целя се в световния връх!

Анна-Мария Манушева: Целя се в световния връх!
3

Анна-Мария Манушева спечели бронзов медал за България на Световното първенство по самбо. В Чонгжу (Южна Корея) родената в Троян състезателка изненада всички в категория до 60 килограма. В дебютния си Мондиал 18-годишната самбистка се справи с много по-опитната конкуренция, загуби единствено полуфинала и загатна за бляскаво бъдеще.

Анна-Мария Манушева даде специално интервю за читателите на Boec.BG, в което сподели мнението си за изминалото състезание, разкри как се подготвя и към каква кариера се е насочила.

– Поздравления за страхотното представяне и медала. С каква нагласа замина за Южна Корея и очакваше ли отличие?

– Преди да замина за Корея имах лагер в София, който беше 2 седмици. Не бяха достатъчни, за да се подготвя за такова голямо състезание, но преди това бях тренирала усърдно в моя роден град Троян. Отидох подготвена, но не очаквах да съм сред медалистките, защото за мен това беше първият турнир на такова ниво.

– Какво не стигна в полуфинала срещу французойката Орор Кабан?

– На полуфинала с французойката не ми достигна самочувствие. Аз никога не подценявам противникa. Ще тренирам здраво и на следващото първенство бих искала отново да участвам в схватка с нея.

– Конкуренцията тази година беше много голяма, кои са твоите най-силни качества, с които изненада по-опитните състезателки?

– Винаги съм била по-висока от съперничките ми. Предимството ми е, че мога да ги държа на дистанция от мен, ако водя в резултата и по този начин ги блокирам, за да взема срещата.

– Каква е следващата цел?

– Следващата ми цел е да спечеля квота за Олимпийските игри, а догодина се надявам вече да достигна световния връх. Мотивирана съм да го направя!

– Разкажи ни малко повече за твоята подготовка, график, режим…

– Тренирам всеки ден по 2 часа. След училище веднага отивам в залата, а когато свалям килограми ходя час по-рано. Упражненията съвсем не са леки, трябва ти хъс, желание и силна воля. Такъв е нашият спорт.

– На кого си благодарна за подкрепата и помощта?

– Благодарна съм изцяло на моя личен треньор Николай Матев, заради него стигнах дотук. Да… скъсвал ме е от тренировки, овиквал ме е, но точно заради това аз успявам.

– Имаш успехи и в джудото. В коя от двете дисциплини се чувстваш по-уверена и свободна?

– Чувствам се по-уверена в самбото, тъй като още на 11 години станах републикански шампион. Оттогава наблегнах на него, но не пренебрегвам и джудото.

– Изпращаш една много различна година. Каква е за теб състезателната 2019?

– За мен 2019 е най-успешната година. В нея аз спечелих Републиканското, Европейското и взех два бронзови медала от Световни първенства в рамките на 2 седмици (б.р. за девойки и за жени).

– За какво мечтаеш извън спорта? Къде се виждаш в близкото бъдеще?

– След зъвършването си съм решила да уча в Академията на МВР, а през свободното си време ще се занимавам със спорт, разбира се.

– Много твои връстници се отдават предимно на забавления/нощен живот и сякаш загърбват важните неща. На тези години човек лесно се поддава на изкушения. Какво би ги посъветвала?

– Няма лошо в това човек понякога да купонясва (в рамките на нормалното, разбира се). Да, на тези години всички искат да се забавляват, но по този начин няма как да се гордеят със себе си както един класен спортист.

– Така е, ние всички се гордеем с българските бойци. Благодаря много за откровените отговори и успех занапред!

Красиан Митев Красиан Митев е роден на 25.06.1995 година в град София. Учи Право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Работи като редактор в сайта Sportnamasa.com от февруари до юли месец 2017 година. От септември месец 2017 година е част от първия български спортен сайт Topsport.bg. В началото на октомври месец 2018 година започва работа в популярния портал за бойни спортове - Boec.BG, а и за международната му версия Boec.COM.