Начало Видео Мария Оряшкова: Остана ми олимпийската мечта (ВИДЕО)

Мария Оряшкова: Остана ми олимпийската мечта (ВИДЕО)

Мария Оряшкова: Остана ми олимпийската мечта (ВИДЕО)
3

Изморена, но щастлива. Така се завърна голямата ни звезда в бойните спортове Мария Оряшкова от Южна Корея. В Чонгжу Мария завоюва петата си световна титла по самбо. 31-годишната българка триумфира в категория до 80 килограма.

„Определено беше тежко състезание, защото спортът се развива много. Имаше 70 държави на първенството. Излъчваше се по „Eurosport“ и това е много голяма стъпка към Олимпийските игри. Затова може би беше много различно и трудно. И много фаворите не успях да вземат медал“, сподели Оряшкова.

Във финала Оряшкова победи японката Риу Такахаши с 2:1 точки.

„Моята съперничка на финала беше доста интересна. Труден състезател, който не познавам. Всяка секунда имаше напрежение“, добави Мария.

Преди година деветкратната ни европейска шампионка бе на косъм от златото на Световното първенство, но остана със сребро.

„Сега бях много мотивирана, защото ми писна да ставам втора, признавам. След толкова големи първенства, като се качих сега на стълбичката си отдъхнах, че това нещо приключи. И че тази година приключи и вече нямам състезания, защото вече наистина някой път ми идва много тежко.“

Оряшкова изпраща много силна година, като прибави световна титла към златния медал, който завоюва през лятото на Европейските игри в Минск. Българката има в актива си и девет европейски титли.

„Остана ми олимпийската мечта, но с течение на времето ще видим дали и това ще се случи – коментира Оряшкова при посрещането на роднага делегация на летище „София“. – Световното бе едно състезание, за радост – успешно за мен. Но всъщност, има много хора, които стоят зад този медал и не са тук. Хора, които ми помагат постоянно – моят роден клуб в Панагюрище, моят личен треньор Иван Нетов. Знаете, че в днешно време е много трудно да си спортист и да се издържаш от това нещо. Искам просто да им благодаря, че никога не са се отказвали от мен.“

Тя ще си даде само една седмица почивка и от другата влиза отново в залата, но тази по борба. Оряшкова ще се присъедини към женския национален отбор по борба в подготовка за олимпийската квалификации догодина. Нескрита мечта на Мария е да спечели отличие от Олимпийски игри.