Начало Самбо и бойно самбо Българската федерация по самбо връчи парични премии на медалистите от Световните първенства

Българската федерация по самбо връчи парични премии на медалистите от Световните първенства

Българската федерация по самбо връчи парични премии на медалистите от Световните първенства
0

Българската федерация по самбо награди с парични премии медалистите от изминалите Световни първенства за ветерани, мъже, жени и младежи. Научухме от БТА.

На шампионата на планетата в Ереван (Армения) Иван Хърков стана световен шампион в категория до 79 килограма при мъжете, в бойното самбо Делян Алишахи (над 98 кг) взе бронз, а трета при жените до 65 кг се класира Анна-Мария Манушева.

Не го осъзнавам още. Тръпката е сериозна и все още държи. Веднага след финала целият отбор се събра и беше уникално. От там започна тръпката и все още не знам какво става. След това се прибрах в Панагюрище. Ходех си по улиците и хората ме спираха и се радваха за мен„, каза Хърков, за когото това беше десето участие на Световното първенство, а миналата година взе бронз.

Отличени бяха още Георги Шишков, световен шампион за ветерани, Владимир Борисов и Цветелина Маринова, които имат бронз от шампионата на планетата за младежи.

Шишков каза, че ще удвои паричната награда и ще я дари на клуба по самбо в Панагюрище.

Легендарният треньор и благодетел на бойното самбо Стоян Саладинов благодари на всички за това, че правят горди всички българи.

„Много е трудно да изразя огромната си благодарност към моите треньори. Аз вярвам, че духът на човека никога не умира. Мисля, че те в момента ни слушат и се радват на нашите успехи. Хубавото е, че имаме много медалисти. Хубавото е, че тук се затвори хорото. Имаме световни шампиони и при мъжете и при ветераните. При младото поколение също. Никога няма да жаля средства, енергия, време. Всичко, с което мога, ще помагам. Искам да изразя от името на нашата федерация и на цяла България благодарността си към вас. Благодарим ви за това, че накарахте хората да говорят за България, да стоят мирно, когато звучи българския химн. Българите имаме нужда от вас, имаме нужда да се гордеем, че сме българи, а не да се срамуваме„, каза Саладинов.

Той се обърна и към легендата на този спорт у нас Мария Оряшкова, която наскоро обяви, че прекратява спортната си кариера. Тя обаче не присъства на днешната пресконференция.

„Тя сега започва нов път и ние няма да я оставим. Всичко, което е научила трябва да го предаде на младите. В джудото и самбото няма по-успял човек, но тя е и страдала много. Мария е пример за всички!„, добави Саладинов.

Президентът на БФ Самбо Росен Димитров благодари на Министерството на младежта и спорта за подкрепата.

Благодаря на всички тези хора за това, че сме тук и правим нещо хубаво за спорта. Самбото ни е в кръвта и ние искаме то да се развива. Благодаря на Министерството на спорта, че тази година ни помогна и направихме лагер на Белмекен, където не бяхме ходили от 2016 година. Тази световна титла е първа за България при мъжете от 2014-а насам. Това се дължи на целия екип, които работи във федерацията и стои зад състезателите“, заяви Димитров.

Старши треньорът на националния отбор Васил Соколов също получи парична премия. Догодина той ще чества 20 години, откакто е начело на тима.

Направихме солидна подготовка и резултатите са налице. Можеше и малко повече, но не трябва да бъдем максималисти. Световното първенство беше много сериозно състезание, а ние завършихме на трето място отборно при мъжете и осми в комплексното класиране по медали в конкуренцията на 57 държави„, каза Соколов.

Бронзовата медалистка Анна-Мария Манушева заяви, че следващата й цел е световното злато.

Това състезание за мен беше много тежко. От 2019-а нямах медал при жените, но след като спечелих този съм много мотивирана да стигна до световното злато„, добави тя.

През 2025-а България може да бъде домакин на голямо първенство по самбо, но това ще стане ясно през следващата година.

тагове: