Начало Самбо и бойно самбо Добри новини: МОК разглежда включването на самбо в Игрите

Добри новини: МОК разглежда включването на самбо в Игрите

Добри новини: МОК разглежда включването на самбо в Игрите
0

Международният олимпийски комитет (МОК) ще разгледа въпроса за приемането на самбо в олимпийската програма.

Бойният спорт получи признание от МОК в края на 2018 година, но все още не е ясно кога ще бъде включен в Игрите. Срещата на органа ще се проведе онлайн на 10-12 март и на нея ще стане ясно дали ще има самбо на Олимпийски игри.

„Въпросът за постоянното признаване ще бъде обсъден на предстоящата сесия на МОК“, президентът на Международната федерация по самбо Василий Шестаков сподели пред агенция „ТАСС“.

www.sambo-fias.org

„Днес ние сме един от водещите видове бойни изкуства и сухите цифри говорят, че тази година все пак успяхме да проведем световен шампионат, макар и без зрители заради пандемията, а излъчването на турнира беше по Евроспорт. Статистиката на гледанията показа цифра, която дори не очаквахме – 30 милиона.“

„За бойните изкуства това са фантастични цифри.“

„След това ще започне работа по влизане в програмата на Олимпийските игри, това е труден процес и може да отнеме много време, но има отлични възможности, по които работим. Няма да стигнем до Париж, но искаме да опитаме в Лос Анджелис“, призна Василий Шестаков.

Въпросът вълнува силно и България. У нас освен Мария Оряшкова, която е феномен и сред най-добрите жени самбистки за всички времена, има още много качествени бойци, които биха се изявили на Олимпийски игри.

Красиан Митев Красиан Митев е роден на 25.06.1995 година в град София. Учи Право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Работи като редактор в сайта Sportnamasa.com от февруари до юли месец 2017 година. От септември месец 2017 година е част от първия български спортен сайт Topsport.bg. В началото на октомври месец 2018 година започва работа в популярния портал за бойни спортове - Boec.BG, а и за международната му версия Boec.COM.