Начало Самбо и бойно самбо ФИАС с важни решения и промени в спортния календар по самбо за 2022 г.

ФИАС с важни решения и промени в спортния календар по самбо за 2022 г.

ФИАС с важни решения и промени в спортния календар по самбо за 2022 г.
0

Международная Федерация Самбо (ФИАС) ще предприеме редица промени в спортния си календар през 2022 година. Повод за това е официалното встъпване на бойния спорт в редиците на Международния олимпийски комитет.

Олимпийският статут на самбото бе обявен на 20-ти юли тази година.

Първо важно събрание след промените проведе Изпълнителният комитет на ФИАС на 29-ти септември. Заради пандемията от COVID-19 то бе в смесен формат – онлайн и частично присъствена форма.

През следващата година са планирани състезания с ранг Световна купа по самбо, които ще се проведат в няколко континента – Европа, Азия, Африка, Пан Америка. Членовете на Изпълкома подкрепиха предложението за провеждане на първия по рода си Международен турнир по самбо за слепи и хора с увредено зрение, като част от Световната суперкупа „Мемориал на основателите на Самбо“ през 2022 г.

Сред предложенията за промени бяха още:

  • включване на дисциплината „бойно самбо“ в програмата на Световното първенство за младежи и юноши;
  • включване на дисциплината „спортно самбо – жени“ в програмата на Световното майсторско първенство;
  • провеждане на Световни купи;
  • провеждане на Световна суперкупа;
  • Открити континентални купи;
  • провеждане на ежегодно световно първенство за кадети.

В последната част на речта си президентът на Международната федерация – Василий Шестаков, припомни друго важно събитие, което предстои да се случи.

„Нашата федерация се завърна в Международната асоциация на Световните игри (IWGA), което позволява на самбото отново да стане част от официалната програма на Световните игри за първи път от 1993 г.“, заключи Шестаков.

По време на срещата бяха обсъдени и изменения на международните правила и Устава на организацията, изслушан бе докладът на Медицинската и антидопинговата комисия на ФИАС.

По време на речта си лидерът на ФИАС каза на присъстващите, че тази година, въпреки многобройните ограничения, причинени от пандемията COVID-19, Международната федерация по самбо успя да проведе всички континентални първенства, както и редица международни турнири. Първата президентска купа на ФИАС беше организирана в Санкт Петербург, след това успешно бе организирано първото Световно плажно първенство по самбо в Ларнака (Република Кипър).

„Бих искал да благодаря на президента на кипърската федерация по самбо Мариос Андреу за усилията, които положи за провеждането на това първенство“, каза Шестаков.

Една от най-важните цели, които постави Шестаков пред ръковдния орган на световната централа, е увеличаване на брой на клубовете по света. Обмисля се и сформирането на Отбор на бежанците, но този въпрос бе оставен за разглеждане от страна на Техническата комисия.

В последната част от заседанието участниците одобриха датата и мястото на Конгреса на ФИАС. Събитието ще се проведе на 11-ти ноември в Ташкент (Узбекистан), в навечерието на Световното първенство по самбо.