Начало Джудо Българин спечели Големия шлем по джудо в Париж (ВИДЕО)

Българин спечели Големия шлем по джудо в Париж (ВИДЕО)

Българин спечели Големия шлем по джудо в Париж (ВИДЕО)
0

Българският джудист Тома Никифоров, който се състезава за Белгия, спечели златото в категория до 100 кг на един от най-силните турнири в света – Големия шлем в Париж.

Никифоров, който е настоящ европейски шампион в категорията, беше поставен под номер 1 в схемата. В първи кръг той почива, а във втори надделя над монголски джудист. Последва нов успех – над Даниел Ейх от Швейцария, с който Никифоров спечели групата си.

В елиминациите, той надделя над представителя на една от най-силните школи в този спорт – Япония – Кентаро Иида.

Финалната среща противопостави последните двама европейски шампиони – Никифоров (2021 година) и Петър Палчик от Израел (2020 година).

Двамата са и един зад друг в световната ранглиста – Тома е под номер 6, а еврейският джудист е 7-и.

След оспорвана хватка, в която се стигна и до „златна точка“ (0:0 в редовното време), до успех стигна Никифоров. Интересното е, че при последното хвърляне, съдиите отсъдиха първо „ипон“ за Палчик, който започна да се радва, но в крайна сметка, след преразглеждане победата отиде при българския джудист.

Успехът със сигурност ще вкара Никифоров в топ 5 в световната ранглиста в кат. до 100 кг след нейното обновяване.

Припомняме, че Борис Георгиев, представителят на България при 100-килограмовите, допусна поражение в първи кръг от сребърния медалист от Олимпийските игри в Лондон 2012 – Асли Гонзалес от Румъния.

Шампионската хватка на Тома Никифоров може да видите във видеото. Тя стартира от 01:53:00.