Начало Джудо Джудистка с 60 медала спечели конкурс за красота и сега се цели в титлата „Мис България“ (ВИДЕО)

Джудистка с 60 медала спечели конкурс за красота и сега се цели в титлата „Мис България“ (ВИДЕО)

Джудистка с 60 медала спечели конкурс за красота и сега се цели в титлата „Мис България“ (ВИДЕО)
0

И сме най-красиви, и сме най-добри – това са думи, които отлично пасват на Мартина Тряскова, защото тя е не просто успешна джудистка, но е и действащата носителка на титлата „Мис Пазарджик 2023“. Boec се срещна с нея, за да провери как така една състезателка в подобен боен спорт решава да тръгне по пътя на красотата. Оказва се, че г-ца Тряскова става жертва на контузия, но за разлика от мнозина други в този жесток спорт, намира своето ново поприще на подиума.

Тя влиза в залата, когато е на 10-годишна възраст, а преди това се занимава с танци. Приятел я кани в публиката на турнир по джудо в родния ѝ град и именно тогава в нея пламва огъня на любовта към спорта.

Баща ми винаги много ме е подкрепял, но никога няма да забравя моята първа тренировка по джудо. Прибрах се с разкървавена уста и реакцията на майка ми беше просто ужасна. Каза – край, това ти е първи и последен път в залата, няма повече да ходиш! Но аз не се отказах и продължавах. Прибирала съм се със счупен крак, счупена ръка. Тя винаги се е притеснявала и никога не искаше да ме гледа на състезания. Докато баща ми винаги е бил до мен. Аз не се отказах и мама не можа да ме спре“, разказва Мартина за начина, по който семейството ѝ приема джудото за нея.

В рамките на 8 години тя печели около 60 медала от различни държавни и международни състезания. Дори признава, че в един момент е изгубила броя на държавите, които е посетила, благодарение на надпреварите, в които участва заедно със съотборниците си от „Кодокан“ Пазарджик.

Кариерата ѝ обаче е прекратен преждевременно и то в момент, когато се готви, за да влезе в състезанията за жени.

От две години насам не съм активен състезател. Спрях със спорта заради травма. На 18 години ми откриха дискова херния, което се оказва, че се е получила от спорта. Беше ми много трудно и странно, защото една година не ми позволяваха да имам всякакви физически натоварвания и не можех да ходя в залата по никакъв начин. След като се възстанових, опитах пак да започна да се състезавам активно, но вече бях пропуснала много. Въпреки това съм със своите съотборници на почти всяко състезание, на което мога и ги подкрепям до ден-днешен“, каза още „Мис Пазарджик“.

Мартина Тряскова усеща на собствен гръб тесногръдието в обществото ни. Лекарят, който я диагностицира с хернията, подхожда критично, като отбелязва, че никога преди не е виждал подобна травма у едно 18-годишно момиче с нейните физически данни, подхождащи повече на гимнастичка. Той дори си позволява да заподозре, че тя избира джудото заради мъжки интерес, а не заради самия спорт.

Тогава ми стана много обидно и веднага му отговорих, че едва ли едно десетгодишно момиче е влязло в залата по джудо за мъжки интерес“, казва тя в отговор на неуместния коментар от ортопеда.

Сега на Мартина Тряскова ѝ предстои подготовка за конкурса „Мис България 2023“, който ще се състои на 10 септември в София. Тя вярвам, че конкурсът не бива да се печели просто от най-красивата сред претендентките, а отличието би трябвало да се връчи на тази, която е най-стойностен човек.

Цялото интервю с „Мис Пазарджик“ 2023 може да видите и чуете във видеото.