Начало Киокушин Канчо Рояма: България е с огромна заслуга за развитието на киокушина

Канчо Рояма: България е с огромна заслуга за развитието на киокушина

Канчо Рояма: България е с огромна заслуга за развитието на киокушина
0

Президентът на Kyokushin-kan International Honbu Канчо Рояма, наричан още светилото в карате киокушин, бе един от специалните гости на официалната пресконференция преди 2-рото Европейско първенство по киокушин за мъже, жени и ветерани и 6-тото Световно първенство за юноши във Варна. Рояма е един от малкото ученици на създателя на киокушин стила в каратето – Мас Ояма.

„Искам да изкажа дълбокото си уважение към всички представители на KWU, които присъстват, както и на медиi, които са ни удостоили с присъствието си. Както знаете, следващата година се навършват 25 години от кончината на учитeля ни Мас Ояма. След неговата смърт Киокушина се разпадна на много организации след, което нанесе сериозни вреди на нас, като спорт и бойно изкуство. Бих искал да се извиня на всички за този разпад след смъртта на Ояма.

Когато организациите са много, те са и малки. Много и малки организации означава, че и спортистите в тях са малко и тяхното ниво пада. През 2011 г. федерациите, които се занимаваха най-усилено с киокушин се обединиха и създадоха KWU. В годините след това ние проведохме много първенства, в които участваха изключително много спортисти – деца, мъже и жени. За първи път от много време насам бяха организирани толкова големи шампионати. Когато организацията е голяма, има много спортисти и по-голяма конкуренция.

По мое лично мнение нивото на състезателите се е повишило след създаването на KWU. България има огромна роля в повишаването на нивото на киокушина. В България се провеждат лагери по карате,които започнаха с по 350 участници, а тази година имаше над 1500 души от всички страни. Според мен това е най-голямото не-състезателно събитие, което е организирано. Искам да изразя огромната си благодарност към организаторите на този невероятен турнир. Виждам, че  са положени страхотни усилия,  за да се осигурят най-добрите условия за състезателите. Родителите на някои японски деца, които са тук за състезанието, признават, че дори и в Япония не са попадали на такива хотели. Вярвам, че състезанието ще премине с голям успех“, коментира Канчо Рояма.

Светилото в киокушина е роден в Сайтама, северно от Токио, през 1948. Вдъхновен от нарастващата популярност на известни бойци и борци в страната, на 15-годишна възраст той отпътува за Икебукуро и се присъединява към известната школа на създателя на киокушин Мас Ояма „Ояма Доджо“. Рояма е един от малкото бойци, тясно свързани с организация на Ояма от самото начало до смъртта на учителя през 1994.

Снимки: Димитър Кьосемарлиев

Boris Tonev Многократен шампион на национални и международни шампионати по бразилско джу-джицу за мъже и юноши. Шампион по бокс за юноши. Студент във Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ "Св. Климент Охридски".