Начало ТОП Легендарният айкидо майстор шихан Кристиан Тисие ще проведе семинар в София

Легендарният айкидо майстор шихан Кристиан Тисие ще проведе семинар в София

Легендарният айкидо майстор шихан Кристиан Тисие ще проведе семинар в София
0

Легендарният френски айкидо майстор шихан Кристиан Тисие ще проведе семинар в София.

Събитието ще се състои от 12 до 14 май в Националния айкидо център на ул. „Никола Габровски“ №1 в Национална спортна база „Дианабад“.

За семинара ще пристигне и президентът на Световната федерация по айкидо Вилко Врисман.

Планирана е среща с ръководството на Национална спортна академия „Васил Левски“, на която ще се обсъдят съвременните тенденции за модерно провеждане на тренировъчен процес по айкидо.

„За нас пристигането на шихан Тисие е огромна чест. То е и доказателство за правилния път, по който върви българското айкидо. Цялата ни общност очаква с нетърпение да се докосне до неговото майсторство. Убеден съм, че тези няколко дни ще са изключително ползотворни за развитието на айкидо у нас“, каза председателят на Българската айкидо федерация Пламен Юруков.

Кристиан Тисие е роден през 1951 г. в Париж (Франция). Той е един от най-известните европейски учители по айкидо и единственият европеец, носител на 8 дан, който получава през 2016 г.

Тисие започва да тренира айкидо през 1962 г. като дете в доджото на Жан-Клод Таверние в Париж, следвайки стила на Хироо Мочизуки. Скоро след това продължава да тренира при Муцуро Наказоно и получава 2-ри дан едва 17-годишен. През 1969 г. заминава за Токио и тренира 7 години в Айкикай Хомбу Доджо.

Сред учителите, които са го вдъхновили са Сейго Ямагучи, Кисабуро Осава и вторият дошу Кишомару Уешиба. Докато живее в Токио той тренира също кенджуцу (най-общото име на всички техники за работа с катана, изучавани и предавани от поколение на поколение бойци в средновековна Япония) и кикбокс.

В богатата си биография е работил като модел и преподавател по френски език в Токио.

Съосновател е на Френска федерация по айкидо и айки будо, създадена през 1983 г. Член на техническата колегия, която отговаря за изпитите за степените дан и за присъждането на сертификати за преподаване. Кристиан Тисие е част от Международната федерация по айкидо като инструктор по време на конгреси и като технически координатор и демонстратор по време на големи събития като Световните бойни игри.