Начало Други Кун бокатор – бойното изкуство, което едва не загина под ботуша на диктатурата

Кун бокатор – бойното изкуство, което едва не загина под ботуша на диктатурата

Кун бокатор – бойното изкуство, което едва не загина под ботуша на диктатурата
0

Югоизточните азиатски игри тази година ще приветстват най-новия си спорт – кун бокатор. Това е камбоджанско бойно изкуство, което в продължение на десетилетия бе забранено от местната власт. Днес обаче настъпва неговото възраждане, научихме от AFP.

Репресиите върху кун бокатор датират от 70-те години на миналия век под диктатурата на Червения кхмер. Лидерите решават, че практикуването на подобно бойно изкуство представлява заплаха за реда и дисциплината в страната и налага забрана за практикуването му. Преди това подобни притеснения са документирани от френски колонизатори, но най-сериозните гонения настъпват в края на въпросното десетилетие при тамошния комунистически режим.

Умението залага на удари с крака и ръце, като някои от най-тежките удари се нанасят с лакти и колене. Има доста хватки за предаване, както на земята, така и в стойка. Боевете пък се провеждат на фона на жива музика с традиционни местни инструменти. Бойците често танцуват преди впускането в схватка.

Кун бокатор набира нова популярност в Азия извън пределите на Камбоджа. Все повече състезатели вземат участие в различни турнири от Виетнам, Тайланд, Лаос и Малайзия.