Начало Таекуондо Отбор на бежанците ще участва на „Рамус София Оупън“

Отбор на бежанците ще участва на „Рамус София Оупън“

Отбор на бежанците ще участва на „Рамус София Оупън“
0

Отбор на бежанците ще участва в международния турнир по олимпийско таекуондо „Рамус София Оупън“. 9-то издание на надпреварата стартира в столичния хотел „Рамада“ и ще продължи до 7-ми март (понеделник).

Сред заявилите участие без национален флаг са иранските състезателки Кимия Ализаде и Дина Пурюнес.

23-годишната Ализаде  влезе в историята след като по време на олимпийските игри през 2016 година в Рио де Жанейро, стана първата иранка, която спечели олимпийски медал. През 2020 бронзовата медалистка от Игрите в Бразилия избяга от родината си  заради „лицемерието, лъжите и несправедливостите“ на режима в Техеран. По време на Игрите в Токио Ализаде сътвори поредната сензация, след като победи една от на титулуваните състезателки в историята на този спорт Джейд Джоунс от Великобритания.

През 2015 година Пурюнес напуска Иран и заминава за Холандия. По-късно същата година 30-годишната таекуондистка печели първия си медал от Откритото първенство на Полша.

Тази година в престижният международен турнир са заявени над 1000 състезатели от  62 държави, като надпреварата е с ранг „G2”.

Освен двете легендарни ирански състезателки, на дожанга при мъжете ще видим носителя на сребърен медал от Игрите в Токио  Деян Георгевски (Северна Македония). В заявките са още световните шампиони Симоне Алесио (Италия) и Джауд Ачаб (Белгия), носителя на сребърни медали от първенства на планетата Адриана Иглесиас (Испания), както и втория в световната ранглиста Рене Валенсуела (Мексико).

Наложените санкции от МОК заради войната в Украйна са причината в турнира да не участват олимпийският шампион от Игрите в Токио Владислав Ларин и световният вицешампион Георги Попов – и двамата от Русия.

Българските медалисти от първия ден

В първия ден на турнира при подрастващите българските спортисти се представиха отлично като спечелиха общо 9 медала – 2 златни, 2 сребърни и 5 бронзови. При юношите и девойките шампиони станаха Ерика Карабелева и Християн Георгиев. Със сребро се окичиха  Денис Димитров и  Теодор Христов, а бронзови медали станаха притежание на  Михаела Георгиева, Вероника Жечева, Атанас Сбирков, Мартин Стоянов и Радослав Шабанаков.