Начало Киокушин Почина основателят на Международната карате федерация

Почина основателят на Международната карате федерация

Почина основателят на Международната карате федерация
0

Голяма загуба за световното карате. На 86-годишна възраст внезапно почина Ханши Стив Арнейл (10 дан). Той е основател и бивш президент на Международната карате федерация (IFK). Новината бе обявена в официалния канал на организацията.

„С дълбока тъга съобщаваме за смъртта на Ханши Стив Арнейл, който внезапно почина в петък, 2 юли 2021 г. в Лондон. Неизмеримо е неговото влияние и въздействие върху киокушин карате в международен план в продължение на почти 60 години. Без съмнение, той е икона на ХХ век, която е повлиял на мнозина. Няма думи, които да изразят загубата на Ханши и нашите съчувствия са отправени към семейството му в този труден момент“, написаха от IFK.

Ханши Стив Арнейл е роден на 29 август 1934 година в Крюгерсдорп, Република Южна Африка. Той е един от учениците на основателят на карате киокушиш Масутацу „Мас“ Ояма.

Арнейл е първят човек след Ояма, който преминава успешно „хякунин кумите“ – 100-те боя (спаринг последователно със 100 души, като всяка среща трае по 2 минути). Това се случва през 1965 година, след което получава разрешение от Ояма да развива бойното изкуство във Великобритания. Автор на много книги и учебници по киокушин.

Заедно с Боб Болтън основава Британската организация по карате киокушин, а в периода 1968 – 1976 е мениджър и главен треньор на националния отбор по киокушин на Великобритания. През 1991 година основава международната организация IFK, към която днес членуват национални федерации от 47 държави. 10-ти дан придобива на 21 юли 2011 година по време на Световното първенство. Ханши Стив Арнейл бе начело на IFK до януари 2021 година, когато предаде поста си на шихан Дейвид Питхол. До последния си миг той остава член на Борда на директорите на карате организацията, на която е основател.

Вечна памет!