Начало Таекуондо Слави Бинев: Създаваме школа, националният отбор се превърна в семейство

Слави Бинев: Създаваме школа, националният отбор се превърна в семейство

Слави Бинев: Създаваме школа, националният отбор се превърна в семейство
0

Пет квоти спечелиха състезателите ни по олимпийско таекуондо за предстоящите европейски олимпийски игри от 21 юни до 2 юли в Полша. Очаква се чрез квалификации страната ни да вземе още 2 визи в този спорт. Към момента официално в Българския олимпийски комитет за участие са класирани: Любомир Богданов в категория 54 килограма, Божидар Аврамов в категория 63 килограма., Митко Джорджев в категория 68 килограма., Калоян Бинев в категория 74 килограма. и Николет Костова при 47-ет килограмовите.

„За първи път мога да кажа, че съм удовлетворен, не доволен, защото моята работа всъщност е да бъде недоволен. В някаква степен резултатите започват вече да се виждат. Мога да кажа, че имаме една система, която работи. Работи изключително добре. Ние направихме национален отбор и резултатите не са единични. Резултатите са емблема на целия отбор. Това за мен е изключително важно, защото ние в момента създаваме школа. И това е само началото. По много причини националният отбор беше формиран с доста големи трудности, защото променихме изцяло програмата. Това обаче дава резултати. Пет човека се класираха по ранкинг, а това е нещо, което едва ли някой е очаквал. В предишните години сме имали само по един класиран и това бяха Влади (Владимир Далаклиев) и Теди (Теодор Георгиев), а сега са 5 и очакваме да класираме още двама по време на квалификациите в Италия“, това коментира специално за БНР президентът на Българската федерация по олимпийско таекуондо Слави Бинев.

Фурор за българското олимпийско таекуондо, 5 състезателя на Европейските Олимпийски Игри в Полша

В момента националните състезатели са на лагер на високопланинската база „Белмекен“ под ръководството на националния треньор Фарзад Золхадри.

„Аз сега се прибрах в България, тъй като имах работа в централата на европейския таекуондо съюз. Смятам да се кача да ги видя, но чувам, че за първи път националния отбор тренира изключително сплотено. Успяхме да го превърнем в семейство, в организация, която да не е съединена само от клубове. Първото състезание, в което нашите състезатели ще участват и ще им донесе точки е Президентската купа в Истанбул. На практика след като слязат от Белмекен веднага заминават за Истанбул, където ще останат не само за Президентската купа, но и за Откритото първенство на Турция. Между двата турнира те ще тренира там. Веднага след това или ще отидат на лагер по покана с йорданския национален отбор на Мъртво море или ще отидат да се възстановяват в Павел баня. След това са състезанията в България“, добави Бинев.

Треньор №1 в света обучава наши таекуондисти

От 3 до 6 март столичната „Асикс Арена“ ще е домакин на Откритото първенство на България по таекуондо с ранг G2.

„За това състезание до момента има около 500 заявки. Но активността е в последните две седмици. Крайният срок е 20 февруари. Ние очакваме около 3000 души участници“, сподели още президентът на родното таекуондо, който коментира и шанса на състезателите ни да спечелят квота за Олимпиадата в Париж през 2024 година.

„На категория 68 килограма този път 100 процента ще имаме състезател. Това е категорията, която е най-силно атакувана не само от българите, но и от всички балканци. Имаме изключителни възможности там да направим пробив. Вече имаме двама състезатели, които могат да участват в Гран При турнири, а не както беше до сега да е само 1. Имаме колебание Калоян (Калоян Бинев) да качи категория и да играе на 80 килограма. Много вероятно е да имаме представители и в олимпийската 58 килограма – братята Богданови и малкия Кристиян са с голям потенциал. При дамите в олимпийската 49 килограма и на 53 килограма ще стане страхотен сблъсък, тъй като имаме три състезателки, които ще се борят. Калина (Калина Бояджиева), която дойде от кикбокса при нас, направи няколко много силни състезания. Те ще помогнат за нейното самочувствие и за реализацията й. Тя също в категория над 67 килограма би могла да вземе квота. За момента Денис Димитров не е готов за националния отбор, а и самите му треньори се възпират да го пуснат. В момента, в който той стигне нивото на националите и неговите треньори преценят, че е готов, за него вратата ще бъде отворена. Очаквам този път да изненадаме любителите на бойните изкуства с много сериозен тим“, завърши Слави Бинев.