Начало Статии Спортът е един от основните лекове за борбата с остеопорозата

Спортът е един от основните лекове за борбата с остеопорозата

Спортът е един от основните лекове за борбата с остеопорозата
0

От години 20 октомври е определен като Световен ден за борбата с остеопорозата. Инициативата се осъществява под егидата на Международната фондация по остеопороза.

Остеопорозата е третото по значимост социално заболяване след сърдечно-съдовите и онкологичните. При нея се нарушават равновесието между процесите на изграждане и разграждане на костната тъкан в полза на разграждането.

Костите стават крехки, което води до по-чести счупвания особено в областта на киткате, гръбнака и тазобедрените кости. Остеопорозата се нарича още тихата епидемия и дълго време заболяването може да остане скрито, без проявена симптоматика.

В средата на века се очаква да заеме първо място, поради увеличената продължителност на живот и застаряване на населението.

Как да се предпазим?

От първостепенно значение е активната профилактика, включваща разработване на програма за здравословно хранене с храни богати на калций, фосфор, силиций, витамин D и С. Здравословното хранене съчетано с активна двигателна активност чрез разходки на открито, някои видове спорт, активни спортни занимания още от най-ранна детска възраст повишава спортната култура на децата и подрастващите.

Приблизително една от всеки три жени и един от всеки петима мъже над 50 годишна възраст получават остеопорозна фрактура до края на своя живот.

Най-често жените, които отключват остеопороза, разбират за това след като претърпят някаква сериозна травма на опорно-двигателния апарат. В повечето случаи заболяването е прогресирало в много висока степен, което затруднява прогнозата и изхода след проведения курс на лечение.

С напредване на възрастта рязко се увеличава риска от остеопороза, инфаркти, инсулти и туморни заболявания. Редовното раздвижване и умерено физическо натоварване могат да ни предпазят от тези болести на 21 век.

Спортът е добрo лекарство и превенция за осеопорозата, а благодарение на него ще се радваме на добро здраве и активно дълголетие. Това може да стане като включим в ежедневието си упражнения или разходки на открито. Полезни са също така и туристическите походи, планински разходки и ходенето поне един час дневно пеша.

Основните инструменти, с които можем да се предпазим са здравословното и балансирано хранене, плюс физическа активност.