Начало Видео Александър Пичкунов пред Boec.BG: Допринесохме за нивото на киокушина

Александър Пичкунов пред Boec.BG: Допринесохме за нивото на киокушина

Александър Пичкунов пред Boec.BG: Допринесохме за нивото на киокушина
0

Специално за Boec.BG  главният секретар на най-голямата киокушин организация KWU сенсей Александър Пичкунов говори по време на 2-ото Европейско първенство по карате киокушин за мъже, жени и ветерани и 6-ото Световно открито първенство за юноши и девойки, организиран от KWU и БККФ.

Официално завърши 6-ото световно първенство по карате киокушин за юноши и девойки, вие доволен ли сте?

Да, то наистина приключи, но сега продължава Европейското за мъже и жени. Смятам, че Българската карате киоукшин федерация се справи с организацията и домакинството на най-високо равнище.

Вие как се чувствате във Варна, в България?

Много добре, благодаря ви!

Имате богата визитка като състезател по карате и кикбокс. Как е по-трудно – като ръководител или като състезател?

Когато си спортист имаш само една цел – да победиш. Другото някак остава в страни. Тоест винаги е по-трудно, когато трябва да се справяш с организацията на много хора, да се грижиш за участници, треньори и съдии. Разбира се, когато стоиш рамо до рамо до съмишленици като всички ръководители от Българската карате киокушин федерация, е много по-лесно. Смятам, че с провеждането на тези две състезания ние допринесохме за повишаване на нивото на световния кииокушин.

Кои са основните правила, които сте научил като състезател и какъв съвет бихте дали на младите последователи на този спорт?

Последно време има много нови стилове и бойни изкуства, като например ММА. Съветът, който бих дал на всички, е такъв –  просто трябва да има база в някои от по-старите и утвърдени стилове. Дали ще е карате, бокс или борба – без такъв базов спорт не би му се получило. При мен, заради каратето, бях силен в кикбокса с крака.

Русия стана отборен първенец на световното за юноши и деовйки. Като руснак радва ли ви това и кога останалите страни ще достигнат този хегемон в киокушина?

Наистина Русия е водеща сила.  Не мога да кажа на какво се дължат тези големи успехи. Може би на някакви особености в нашия характер. Защото независимо за какъв спорт става въпрос, стремежът да си първи при нас е силно изразен. Успехът се корени в подготовката, може и патриотизмът.  Когато аз бях състезател, за мен беше изключително тежко и невъзможно да подведа треньори си, който е работил толкова много и упорито, за да стигна до такъв голям форум.

Преди няколко дни по време на официалната пресконференция преди първенствата, всички от организациите акцентирахте върху девиза „Време да се обединим“. Успешно ли налага тази политика? Какви са стратегиите ви за следващите ви години?

През следващата година ще имаме също няколко форума от висок ранг. На тях се очакват не само членовете на Световния киокушин съюз (KWU), но и други организации, които са извън него. Това, разбира се, ще повиши нивото на самите състезание, но и самата комуникация и ще допринесе за още по-доброто развитие на този спорт. Догодина ще организираме Световното за юноши и девойки, Световното за мъже и жени, както и лагерът в Камчия, който се превърна в изключително важно събитие за нашата организация.