Начало Видео Сенсей Захари Дамянов: Нашите национали се държаха мъжки (ВИДЕО)

Сенсей Захари Дамянов: Нашите национали се държаха мъжки (ВИДЕО)

Сенсей Захари Дамянов: Нашите национали се държаха мъжки (ВИДЕО)
0

Сенсей Захари Дамянов е абсолютен световен шампион по карате киокушин на без категории, но вече го виждаме в ролята на треньор. Под негово ръководство в рамките на само един месец България вече има една световна титла (б.р. – Мариела Любенова от първенство в Казахстан през месец ноември), а сега и една европейска (б.р. – Кристиян Дойчев). Националният треньор на Българската карате киокушин федерация сподели емоциите си с нас веднага след края на 2-ото Европейско първенство за мъже, жени и ветерани, на което страната ни  бе домакин.

 

Колко е сладка е тази европейска титла?

Много! На фона на представянето на целия отбор.

Тази победа бе извоювана и срещу руснак, повод ли е това да се радваме повече?

Мисля, че няма значение. Важната е победата и титлата. Да, Русия е едва от водещите сили в карате киокушина и наистина духът, който Кристиян показа накрая във финала, може да говори за нивото пък на нашето карате.

Някои от националите ни споделиха, че им е било по-трудно да играят пред родна публика. Вие така ли го чувствахте долу от татамито?

Аз като треньор си мисля, че публиката може само да помага, особено, когато силите му са изцедени. Но всеки си знае дали повече му пречи, или помага.

Като че ли при Кристиян се случи точно това? В последните 30-40 секунди публиката го вдигна?

Не знам какво му даде сила, но наистина в продължението той бе друг човек.

Какво не ни достигна в другите два финала?

Може би противниците им бяха прекалено силни за тяхното ниво. Важното е, че нашите излязоха и се сбиха мъжки, не се предадоха.

Преди месец бяхте на световно първенство в Астана, успяхме ли да ги надминем като организация?

Ооо, със сигурност и то няколко пъти отгоре. Организацията по двете първенства – световното при юношите и девойките, и европейското, бяха на много високо ниво. Само може да благодарим на Българска карате киокушин федерация за това.