Начало Видео Какво е чувството да спечелиш български финал на световно първенство (ВИДЕО)

Какво е чувството да спечелиш български финал на световно първенство (ВИДЕО)

Какво е чувството да спечелиш български финал на световно първенство (ВИДЕО)
0

Да участваш на световно първенство и да се наложи да играеш на финал срещу своята съотборничка и приятелка. Да, колкото и странно да звучи – случва се и тази ситуация.

Астана, Казахстан. Провежда се шампионатът на планетата по карате киокушин по правилата на KWF с участието на над 600 бойци от 27 страни. Идва ред на финала при дамите в категория до 65 килограма. Една срещу друга на татамито се изправят две българки, които по пътя към битката за златото преминават през още три тежки двубоя срещу представителки на Казахстан, Русия, Тунис и Франция.

Мариела Любенова срещу Валерия Лозанова. Две млади и талантливи българки. За първата е едва второто ѝ участие при жените на такъв форум, а за Лозанова е абсолютен дебют на световно. Крайният успех е за Любенова. Лозанова остава със среброто. Двете са не просто съотборнички, но и приятелки. Разкриват ни как преди срещата са си казали, че излизат да защитят името на България, а след финала са се поздравили искрено.

„Първенството беше изключително оспорвано, а финалът наистина труден, особено, когато двете трябваше да издържим и психически. Но все пак играем да България и трябва да покажем най-доброто“, сподели шампионката Мариела Любенова.

Лозанова достига до финал още в дебютното си участие с жени на световното първенство.

„Финалът беше труден, тъй като и двете си познаваме много добре играта, не се познаваме от вчера. Мотивацията определено е много различна, защото извън татимито ние сме приятелки и е гадно да играеш срещу свои съотборник – коментира на свой ред Валерия и анализира загубата си така – Мариела физически ме надделяваше, освен това получих наказание. Малко по-висока съм и ми е трудно да играя срещу по-ниски, и я ударих в главата и затова получих наказание. Но не мисля, че само това ми е коствало победата. Няма как едно наказание да повлияе само на оценката.“

В Астана тимът ни участва с 6 бойци и спечели точно тези два медала – злато и сребро.

„Силна конкуренция имаше на това първенство. Връщаме се щастливи, защото имаме световна шампиона и вицешампионка. Може би те ми направиха най-страхотния подарък за рождения ден“, призна пред Boec.BG сенсей Захари Дамянов, старши треньор на националния отбор, който вчера навърши 33 години.

 

За националите по киокушин сега предстои много кратка почивка и веднага след това лагер преди Европейското първенство, на което Варна е домакин от 6-ти до 10-ти декември.  От отбора признаха, че се надяват на сериозна домакинска подкрепа. Паралелно с него в Двореца на културата и спорта във Варна ще се провежда и VІ-ото Световно първенство за юноши и девойки.