Начало Видео Красен Кралев: Варна е столицата на бойните спортове у нас (ВИДЕО)

Красен Кралев: Варна е столицата на бойните спортове у нас (ВИДЕО)

Красен Кралев: Варна е столицата на бойните спортове у нас (ВИДЕО)
0

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев бе специален гост на 2-ото Европейско първенство по карате киокушин за мъже, жени и ветерани, което се проведе през уикенда във Варна. Кралев присъства на официалната церемония на състезанието, като изгледа всичките полуфинали и финали, а накрая се включи и в награждаването.

„Това е поредното голямо първенство, което България приема. Това е поредният голям форум, който аз съм убеден, че сме се справили блестящо като организатори. Неслучайно Варна е домакин на тези две състезания (б.р – 6-ото Световно открито първенство по карате киокушин за юноши и девойки и 2-ото Европейско първенство за мъже, жени и ветерани). Преди повече от 40 години първият карате киокушин клуб в България е създаден именно тук, във Варна. Аз си спомням тези години. Бяха изпълнени с огромен ентусиазъм, с който този стил бе популяризиран в града. После стана така, че Варна се утвърди като европейски и световен център в карате киокушина. Това е много хубаво, защото това е един спортовете, които носят много голяма гордост за града и за България“, коментира министърът на спорта.

Кралев за пореден път изрази мнение, че бойните спортове са сред най-бързо развиващите се, а като основен център у нас той посочи град Варна. Според него има подмяна на зрителския интерес, като фокусът от някои традиционни спортове се измества към нови стилове.

„Варна е столицата на бойните спортове в България. Аз съм много доволен, защото абсолютно всички спортове, които влизат в тази група се развиват много бързо в България и се радват на голяма популярност сред подрастващите. Много се радвам, защото смятам, че държавата трябва да върви след хората и техния интерес. След като те харесват тези спортове и федерациите работят добре, и успяват да ангажират голям брой деца да тренират, значи ние трябва да сме адекватни да ги подпомагаме. Забелязва се една смяна на популярните спортове през последните години. Традиционни олимпийски спортове отстъпва сериозно за сметка на бойните спортове. Карате киокушин е един от тези спортове, които пак казвам, се радвам на огромна популярност сред младите хора“, добави Кралев.

Някои от бойните спортове водят своята борба да влязат в олимпийската програма. Според министър Кралев това може да се случи много трудно, но неговото мнение е, че се налага преосмисляне. Социалната ангажираност и атрактивността пред спонсори и рекламодатели са важен компонент, който ще окаже влияние в бъдеще, твърди още Кралев. Той смята, че някои спортове лежат на стари лаври, но това няма да продължи дълго.

„МОК е изключително консервативна организация. Цялата система на Олимпийските игри е много тежка. Все по-трудно се намират градове домакини, заради огромните разходи, които съпътстват тези игри. Много е трудно нов спорт да попадне. Трябва някой от старите да отпадне. Но аз все пак смятам, че в дългосрочен план МОК ще направи ревизия, защото все пак маркетинговите преимущества на някои от спортовете, популярността им би трябвало да надделее, за да може да се поддържа още по-голям интерес към Игрите. Тези спортове, които не успяват да се справят с новите предизвикателства  – да бъдат интересни, да привличат рекламодатели и спонсори, би трябвало да отпаднат за сметка на други“, посочва министърът.  

Министърът на младежта и спорта призна, че още не са ясни бюджетите за 2019 г., като в момента се водят разговори с федерациите.