Начало Видео Кристиян Дойчев: Бих се пробвал на профи ринга, но първо имам мечта

Кристиян Дойчев: Бих се пробвал на профи ринга, но първо имам мечта

Кристиян Дойчев: Бих се пробвал на профи ринга, но първо имам мечта
0

Скромен, дисциплиниран и тихо устремен към световния връх.

Кристиян Дойчев е едва на 23 години, но влезе със сериозна заявка при мъжете. Той е състезател на ямболския клуб „Киокушин“ и национал на Българската карате киокушин федерация.

Дойчев бе определен за „най-добър спортист при мъже за 2019-та“ от Националната асоциация на бойните спортове в България, в която членуват над 40 000 състезатели. Получи наградата си „Златен пояс“ на стилна церемония, а по време на награждаването призна, че отличието го е изненадало.

„Наистина не очаквах! Но в същото време се зарадвах, защото по този начин трудът ми е възнаграден“, коментира Дойчев в студиото на „BOEC.BG“.

Трите рунда с въпроси към Кристиян Дойчев може да изгледате в записа на предаването „BOEC.BG“

Кристиян Дойчев е родом от Ямбол. Започва да тренира карате през 2001-ва, когато е на 5-годишна възраст. В залата на клуб „Киокушин Ямбол“ го води неговият баща, който забелязва вълнението и интереса на двамата си синове – Кристиян и по-големият Георги, докато гледат филми с бойни сцени.

„Хареса ни много! Допадна ни и така до ден-днешен“, казва националът.

В един период от живота си той започва да тренира и бокс. Записва се в спортен клуб „Ямбол“ през 2008-ма и още същата година завоюва две втори места – на първенство за купа „България“ и Климавент – гр. Ямбол. През 2009 г. става републикански шампион по бокс на България. Има участия на европейски и световни първенства при подрастващите и сребърно отличие от шампионата на Стария континент.

В крайна сметка избира киокушин.

„В него има етикет, уважение, дисцплина. Има определени неща, които в другите спортове ги няма. Основно ме научи да съм борбен, да не се предавам и да съм дисциплиниран“, казва Кристиян.

След много успехи в отделните възрастови групи идва ред и за представянето при мъжете. Кристиян Дойчев дава сериозна заявка с първите си стъпки. Още при второто му участие на Световно първенство по киокушин той стига до финал в категория до 85 килограма.

На шампионата на планетата в Казахстан миналата година губи битката за златото срещу класния състезател и представител на домакините Владимир Артюшин. Малцина обаче знаят трудности, с които трябва Кристиян да се справи в този момент и мъжеството, което проявява. Тръгва за световното с бъбречна криза и натъртена кост и го крие до последно. А на въпрос какво не му достигна, за да триумфира с титлата, той отговаря: „Издръжливост“.

Кристиян се завръща от Нур-Султан със сребро, а брат му Георги носи бронз от битката при 80-килограмовите. По-рано през годината Кристиян стигна до европейската титла по киокушин от Португалия и стана шампион в дебютното издание на Kyokushin World Super League в Сидни. Голямата му мечта обаче е световно злато.

2019-та беше много успешна година за мен. Вложих се една идея повече от предните години – споделя Дойчев в нашето студио. – Винаги се стремя към най-високите резултати. За да стигне до световния връх – трябва да повиша издръжливостта.

Той не брои купите и медалите, които е спечелил. Казва обаче, че вече му е трудно да ги събира на едно място.

А какво прави в свободното си време? „Обичам да спортувам – това е най-голямото ми хоби.“

Кристиян Дойчев участва в дебютното издание на веригата SENSHI през февруари 2019-та. Именно неговата битка бе първа от бойната карта. Той се впусна в двубой по правилника на KWU Intеrnational Professional League или фул контакт киокушин (с удари в главата, в 3 рунда от по 2 минути). Кристиян Дойчев се изправи срещу многократния шампион по бокс и също носител на редица медали по киокушин Стоян Илчев. Двамата не успяха да излъчат победител и им бе присъдено равенство.

„Правилата на SENSHI са доста тежки и не са за всеки. Но истинските бойци си струва да се състезават в тази верига“, казва Кристиян.

Той не крие, че се замисля за изяви в професионалния кикбокс.

„Имам интерес, но първо искам да дам всичко от себе си и да постигна своята цел – първо място на световно първенство“, категоричен е Дойчев.