Начало Видео НВУ “Васил Левски“ – бойни спортове и военно образование (ВИДЕО)

НВУ “Васил Левски“ – бойни спортове и военно образование (ВИДЕО)

НВУ “Васил Левски“ – бойни спортове и военно образование (ВИДЕО)
0

В предаването „BOEC.BG“ ви показахме как бойните спортове и военното образование вървят ръка за ръка. Вижте интригуващия репортаж на Димитър Върбанов  и операторът Лъчезар Димитров.

НВУ „Васил Левски“ е най-старият военен университет в България. Създаден е през 1878 година, месеци след Освобождението на България. ВУЗ-ът е с два факултета: Общовойскови и „Артилерия, ПВО и КИС“, в които се обучават студенти и курсанти. Към университета има Професионален сержантски колеж, Институт за научно- изследователска и иновационна дейност, Център за професионално и продължаващо обучение и др.

От създаването му до днес най-старото военноучебно заведения на България обучава и възпитава 139 випуска за нуждите на Въоръжените сили.  Негови началници са били видни български офицери и генерали. Освен това негови випускници са заемали важни държавни постове. 30 курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“ тренират източни бойни изкуства. Младите хора са дългогодишни спортисти, а някои от тях и шампиони в различни силови спортове.

„Цял живот тренирам по залите, седем години съм тренирал професионално и активно борба в свободен стил. – разказва курсантът Тихомир Стоянов. – Възпитаник съм на Спортно училище „Тодор Каблешков“, град Стара Загора. Имам постижения два пъти шампион на България. Участвал съм навънка в „Балканиада“ 2015 г. в град Сента, Сърбия и многократен медалист и шампион на международни турнири, както в страната, така и извън нея.Специализиран ръкопашен двубой, това представлява съвкупност от всички спортове, дисциплина, гъвкавост, координация задължително и общо взето това е.  Задължителна е физическата подготовка, както така и психическата, трябва да е на ниво винаги, но тук ни обучават да сме на ниво по всяко едно време и на всяко едно място.“

Владеенето на източни бойни изкуства е голямо предимство при подготовката на бъдещите офицери. Курсантите участват в симулационни ситуации, които се случват във време на служба или изненадващо извън нея.

 „За всеки един военнослужещ е важна физическата и психическата подготовка, тъй като нас тук ни готвят за офицери и трябва да можеш като един лидер също да подготвиш своите подчинени на същите неща, които можеш и ти“, посочва курсантът Димитър Андев.

За младите мъже основните умения които трябва да овладеят, са свързани с отбранителните тактики и техниките за защита.

„Тренирал съм бойни изкуства в специалност кикбокс и муай тай от 2013 г., като съм постигал отличия на републиканско ниво, няколкократен републикански и имам участие на европейско ниво за юноши, на което се класирам пети.  – споделя Динко Чакалов, също курсант. – Аз срещнах доста прилики с Националния Военен университет и спорта, който практикувам. Общото най-главно е дисциплината. Винаги е от предимство да знаеш как да се отбраняваш. Това е нещото, което според мен всеки трябва да знае.“

От първи курс всички възпитаници на военния университет изучават техниките на ръкопашния бой, който започва от базовите стъпки – бойно положение, придвижвания, падания, претъркалвания и  надгражда с техники за самозащита и нападение срещу един или повече противници.

„Курсантите от 1-ви до 5-ти курс изучават специализирания ръкопашен бой още от влизането си в университета от първи курс, като се започва естествено от първите стъпки, бойно положение, придвижвания, падания, претъркалвания, за да намалим до голям степен възможността от контузии. И веднага след това започваме надграждането с техники за самозащита и нападение срещу един или повече противници!“, разказва Майор Емил Стоичков, преподавател по физическа подготовка.

От началото на месец април курсантите тренират на нов боксов ринг, който продължава политиката на модернизиране на спортната база във ВУЗ-а.

„Боксовият ринг е съвсем нова придобивка, може би не повече от една две седмици. – посочва Майор Станислав Петров, командир на курсантен батальон. – Курсантите, които се увличат по бойните изкуства, са изключително доволни от новата придобивка и ползват всяко време свободно и нали почивно за тях, за да практикуват бойните спортове. Смятам, че ринга е с необходимите размери, които удовлетворяват нуждите на курсантите. Те са от порядък на двадесет-тридесет човека, които се занимават с бойни изкуства. При добре направен има време и място за всички, които искат да тренират.“

Младите хора тренират с желание и хъс, и влагат много усилия в професионалното си развитие на бойци, убедени, че така един ден ще са полезни на Българската армия и на Родината.