Начало Видео Пенчо Дочев: Докато не стана световен шампион, няма да се откажа (ВИДЕО)

Пенчо Дочев: Докато не стана световен шампион, няма да се откажа (ВИДЕО)

Пенчо Дочев: Докато не стана световен шампион, няма да се откажа (ВИДЕО)
0

Той е шампион в три бойни спорта – борба, сумо и ММА. Има безброй успехи и медали за 20-те години, които прекарва с много всеотдайност и страст по залите. Но има и цели, които тепърва ще преследва и мечти за сбъдване.

Наричат Пенчо Дочев „Чеченската машина“. Но той е горд българин от Исперих. Стъпва за първи път в залата по борба на 8-годишна възраст. Води го майка му. Две години по-рано той се е записал да тренира баскетбол, но тормоз в училище от страна на съучениците е причината да смени спорта.

„Бях много дребен. Едва 38 килограма и първоначално тренировките ми се струваха много тежки“, връща се към първите си моменти на тепиха Дочев. Резулатът обаче не закъснява и опитите на неговите връстници да го тормозят секват.

„Научих няколко хватки, които им приложих, а учителките изобщо не бяха доволни от този факт“, смее се Пенчо. Съвсем сериозно, обаче, добавя своята благодарност към спорта, че го опазва от пороците и рисковете на улицата.

„Спортът дава една дисциплина. Имал съм случки на улицата, така да се каже „произшествия“, но тогава се замислям и си казвам, че не трябва да се проявява агресия срещу хората и да се прилага научено от бойните спортове“, посочва Дочев.

Любовта към спорта го води от Исперих в спортното училище на „Левски“ в София, където продължава с тренировките по борба, свободен стил.

„С тази стъпка доста се мотивирах, защото училището беше топ, както и най-добрият клуб, конкуренцията беше много висока… Това ме мотивира допълнително“, връща се назад боецът.

След успешното завършване на средното си образование, Дочев решава да продлъжи в тази посока и се записва в Национална спорта академия „Васил Левски“. А там открива една друга любов – сумото. Успехите там също не закъсняват, а безспорно името му през последните години се свързва именно с това бойно изкуство.

През миналата година Пенчо Дочев завоюва бронз в категория до 85 килограма на Световното първенство не къде да е, а в Япония, а по-рано на Европейското в Талин си тръгна и със сребро. Заслужено бе обявен и за „Най-добър състезател – мъже“ за 2019-та от Българска федерация по сумо и награден по време на церемонията „Златен пояс“.

„Изпратих доста силна година с много успехи, за което съм много горд със себе си. Искам сега и световната титла – само този медал ми липсва. Няма да се откажа, докато не го спечеля“, категоричен е Пенчо. Той е на второ място в европейската ранглиста по сумо в категория до 85 килограма. Пред него е единствено украински представител, на когото той има две победи.

Освен световния връх в сумото, Дочев има още една лична мисия. Успехите в аматьорския ММА го амбицират да се пробва и на професионалната сцена. Засега има само една среща в клетката, която за съжаление губи.

„Обичам предизвикателствата. Всеки борец може да бъде всичко. Може да се усъвършенства в различни стилове.  Трудно е да се занимаваш с няколко спорта едновременно. Но аз тренирам много. Имам основата от борбата и мисля, че имам добри качества. Все още не съм го усетил дали ММА е моят спорт. Имам някои предложения и трябва да опитам“, казва Пенчо Дочев.

Той много харесва UFC и дагестанският шампион Хабиб Нурмагомедов. А кой е най-големият негов фен?

„Майка ми. Тя ме заведе първа в залата и постоянно ме мотивира и се гордее с мен. Знае, че това е моят живот. Винаги ми се обажда преди състезания, когато съм на подготовка – винаги е с мен. При дебюта ми в ММА дори ме изненада, като дойде да гледа в залата“, разкрива Дочев.