Начало Видео Савате или френски бокс на три века (ВИДЕО)

Савате или френски бокс на три века (ВИДЕО)

Савате или френски бокс на три века (ВИДЕО)
0

Савате като бойно изкуство произхожда от Франция. Началото е поставено преди три века, а името в превод означава дървени обувки, тъй като в този спорт освен ръце и крака, се използват и специални състезателни обувки.

Савате съчетава удари с ръце и крака, като за разлика от други бойни изкуства и спортове в него могат да участват само удари нанесени с ръкавиците и обувките. Изрично са забранени ударите с колене и лакти както и удари нанесени по потенциално опасни зони на противника.

В исторически план савате се появава някъде пред 1700 година, когато в Париж френските хулигани, бандити и лица от долните слоеве на обществото използвали много специфичен метод за водене на уличен бой – предимно ниски ритници, които били нанасяни с ръбовете и подметките на обувките. Освен това се шамаросвали, борили, блъскали и удряли с глави, но не използвали юмруци.

През 18-ти век започва да се използва от френския легион, а модерната форма се появава в началото на 19-ти век като смесица от похвати от уличните боеве, използвани в Париж и Северна Франция и техниките с високи ритници и зашлевявания с отворена ръка, които използвали моряците в южното пристанище Марсилия по време на бой на корабите. Именно клатушкането на палубите включило в бойното изкуство техники, при които едната или двете ръце са опрени на нещо за запазване на равновесието, докато краката нанасят удар.

Ударите с отворена ръка били начин да се избегнат тежките наказания и затвор заради използването на юмруци, тъй като тогавашното френско законодателство ги разглежда като „смъртоносно оръжие“.

Най-голямото признание за авторитета на савате идва през 1924 година, когато той е включен в олимпийската програма, като демонстрационен спорт. Все още обаче френският бокс не е официален спорт на летните игри, като се правят постъпки за включването му в програмата в близките години. Сават е окончателно кодифицирано от Националния комитет по френски бокс.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.