Начало Борба 10 причини да се занимаваш със спорта борба

10 причини да се занимаваш със спорта борба

10 причини да се занимаваш със спорта борба
0
Борбата е сериозен спорт, който може да даде на човек ценни уроци не само на тепиха, но и в живота. Известният американски треньор и олимпийски шампион Дан Гейбъл е казал: „Ако сте тренирали борба – всичко по-нататък в живота ще е по-леко!“. Този спорт учи на трудолюбие, лична отговорност, а също така развива и физически качества, които са полезни винаги.
Дан Гейбъл
Ето 10 причини, заради които си струва да се тренира този спорт:
1. Борбата развива базови спортни навици
Борбата е сериозен спорт, който изисква сериозен контрол над собственото тяло. Вие не трябва само да бягате, да скачате, да хвърляте. Вие трябва да използвате всички части на своето тяло, за да постигнете успех в дадена среща. В борбата се използват елементи от акробатиката по време на загрявка. Хората предпочитат да записват своите деца да тренират гимнастика, но не знаят че борбата използва много елементи от акробатиката и гимнастиката, които са неизменна част от подготовката. Борбата създава първо спортисти, а след това борци!
2. Борбата развива личната отговорност
Борбата развива в човека личната отговорност, както никой друг спорт! Дали ще победиш или загубиш-зависи само от вас. Вие носите отговорност за собствената си подготовка, килограми и това как ще се представите на тепиха. Трябва да сте готови за всяка една среща, състезание, за да се представите максимално добре.
Дончо Колев Денев (Дан Колов)
3. Борбата развива психическата устойчивост
Тренировките по борба преминават във високо темпо, понякога след няколко минути борба вие ще се почувствате като „изцеден лимон“. По време на схватка ще почувствате как дробовете ви „горят“, ръцете и краката отказват да ви слушат. Нужно е в тези моменти да не се отказвате и да имате психическата стабилност, за да се справите със своя съперник. Вие трябва да сте подготвени да се противопоставите на умората и да накарате своето тяло да прави това, което то отказва.
4. Борбата възпитава как да се храним правилно и да избягваме излишните килограми
Един от най-съществените принципи в борбата е контрола на собственото тегло. Вие трябва постоянно да работите сериозно на тренировки, а в свободното си време да контролирате килограмите си. Тогава ще трябва да използвате повече плодове, зеленчуци, пилешко месо, риба и други храни и напитки, които са полезни и ще ви дадат повече енергия.
5. Борбата развива дисциплината
За да има успех в борбата, спортиста трябва да бъде дисциплиниран. Той не може да тренира само тогава, когато има настроение или да се храни правилно от време на време. Той трябва винаги да е готов за всекидневни тренировки и да се влага максимално. Ако борецът не показва постоянно дисциплина, това може да се окаже пагубно за неговото представяне и резултати.
Александр Карелин
6. Борбата създава приятелства
Въпреки че в борбата постоянно има конкуренция и съперничество, приятелствата и уважението в този спорт са много силни. На тренировка може да сте най-големите съперници, но след нейния край да сте най-добри приятели. Да преживявате заедно и победи, и загуби.
7. Борбата обединява различни националности и религии
Борбата-това е спорт, който обединява хората. Много борци от различни държави и националности са станали приятели за цял живот, благодарение на този спорт. Често отношенията между борци от различни държави и религии са били пример за приятелство и уважение.
8. Борбата учи на това да се концентрираш над точно определени и важни неща в твоята подготовка.
В борбата съществуват хиляди хватки и прийоми, но всеки добър борец усвоява максимално добре малко от тях и те му помагат да печели своите срещи. Брус Ли е казал: „Аз не се притеснявам от този, който изучава 10 000 удара, аз се притеснявам от този, който усъвършенства 1 удар-10 000 пъти.“ Този принцип е основен и в борбата. Всеки добър борец трябва да се концентрира над определена техника, която му носи успехи и да я усъвършенства и тренира постоянно.
Никола Петров

9. Борбата създава възможности за успешно развитие.
Навиците, характерът, които са създадени, благодарение на борбата помагат на всеки да има успехи във всяка професия, с която се захване. Отговорността, дисциплината, уважението, непримиримостта са качества, заради които всеки един работодател и бизнесмен ще се радва вие да работите за него. Не случайно в страни като САЩ, Русия, Иран, Турция, Япония и Индия едни от най-уважаваните политици и държавници са се занимавали с този спорт.

10. Борбата е удоволствие!
Не на последно място борбата е удоволствие! Без значение на трудностите, с които се сблъскваш в този спорт, чувството от това да си победител на тепиха е незаменимо! Приятно е да знаеш, че можеш да ставаш по-добър и да преодоляваш трудностите. Винаги ще знаете, че каквото и да ви предложи живота, вие ще можете да се справите с всичко!