Начало Борба Американка премахва половите бариери в борбата (СНИМКИ)

Американка премахва половите бариери в борбата (СНИМКИ)

Американка премахва половите бариери в борбата (СНИМКИ)
0

На държавния турнир по борба на AIA се случи исторически момент. Лесли Тамайо отговаряше за съдийството на мачовете при момичетата, група на състезанието, която дори не съществуваше само преди пет години. След като борбата за момичета беше обявена за нововъзникващ спорт през 2018 г., имаше експлозия в броя на участието в целия щат.

Докато броят на момичетата в борбата продължава да расте, броят на жените служители в AIA не нараства. За трета поредна година Тамайо беше единствената жена съдия, която свири на държавните шампионати за AIA.

„За мен е голяма чест и понякога забравям това, защото просто си върша работата. В момента съм на добро място. Трябва да съм тук”, каза американката.

Коя е Лесли Тамайо?

Изминаха 15 години, откакто кариерата на Тамайо по борба в гимназията започна да се развива, но нейната история показва колко много еволюция е имало, когато става въпрос за жени в борбата.

Тамайо за първи път започва да се бори на 12-годишна възраст в училище, където е едно от единствените момичета в този спорт. Когато започва гимназия в Сиенега, тя решава да продължи да се занимава с борба и се присъединява към отбора.

Тогава обаче тя претърпява злощастна контузия. Тя се върна след травмата, за да заяви отново мястото си. Продължавайки да се развива, Тамайо се завърна за последната си година, където взе титлата в категория над 50 кг.

След гимназията Тамайо продължи да се бори в колежа, докато отново не получи травма. Точно в този момент тя решава да стане длъжностно лице, за да остане свързана със спорта.

Постиженията на Тамайо на тепиха не са малък подвиг, но тя вярва, че е много по-успешна като длъжностно лице в света на борбата, отколкото като спортист. Тя не само беше първата жена, която ръководи държавно първенство на AIA Wrestling през 2020 г., но е известна и в международен мащаб.

„Бях изпратен на игрите на Pan Am в Лима, Перу, което беше огромна чест и опит за мен“, каза Тамайо.

Тя също така е ръководила и престижен турнир в Швеция, най-старият турнир по борба за жени в света. 

Пътят към съдийството

Първоначално участието на Тамайо като длъжностно лице започва като начин да поддържа връзка със света на борбата. Въпреки това тя бързо осъзнава позицията, в която е поставена като модел за подражание за всяка млада жена, която стъпи на тепиха в целия щат.

„Трябва да внимавам много как действам или какво отсъждам. Когато се обаждам или ако направя грешка, го приемам присърце, защото искам тези момичета да знаят, че го правя за тях“, каза Тамайо.