Начало Борба Бойо Боев – ямболският войвода в борбата

Бойо Боев – ямболският войвода в борбата

Бойо Боев – ямболският войвода в борбата
0

Село Маломир към днешна дата има население от около 800 души. Намира се на 25 километра от град Ямбол.

Историята на селото се свързва с две емблематични личности. Родом от там е най-известния ямболски хайдутин и войвода Жельо Войвода, оставил трайни следи в историята на националните освободителни борби на българския народ. Другото ярко име е свързано с борбата – Бойо Баев. Той е четирикратен европейски шампион в свободния стил, носител на три сребърни медала от световни първенства и участник на две Летни олимпийски игри (1968, 1972 г.).

Бойо Боев през 1959 г.

Днес Бойо Боев чества своя 80-годишен юбилей.

Боев се ражда в село Маломир (старото име е Карпача) на 5-ти януари 1941 година. Селото се слави с многото борци, като оттам произлизат 35 шампиона. Безспорно най-славното име е това на Боев. Дребничкият, висок едва 158-сантиметров борец, се състезава в категория до 52 килограма.

Започва да тренира свободна борба при Панталей Боев, а след това под ръководството на Иван Василев. Първият клуб, за който се състезава, е чак от Стара Загора. Стига и до ЦСКА. Първата си титла печели едва на 11 години – при пионерите, а след това е многократен национален шампион. Тръгва в борбата, защото го смята за мъжки спорт и защото се възхищава като дете на легендите Дан Колов, Хари Стоев и Никола Енчев.

Първата си европейска титла печели през 1965 г. в Манчестър. Следват златни медали от Скопие през 1968 г., през 1969 г. в София, а за последно на европейския връх стъпва в  Берлин през 1970 година. Не успява да стане световен шампион, като на три пъти е на крачка от успеха – през 1965, 1970 и 1971 година. Радва се още на два сребърни медала от Европейски първенства, три балкански титли и два сребърни медала. Победител е в първата класация „Десетте най-добри спортисти на Ямбол“ през 1971 година. Година по-късно напуска националния отбор и се ориентир към друга дейност.

Музея на борбата в село Маломир

Още в младини завършва треньорска школа по борба и след оттеглянето си от тепиха остава много голям принос към израстването на поколения състезатели в свободната борба. През 2018-та открива Зала на славата по борба в родното си село.

Екипът на Boec.BG пожелава на Бойо Боев здраве и дълголетие, както и много щастливи и споделени моменти!