Начало Борба Да надминеш легендарния си баща

Да надминеш легендарния си баща

Да надминеш легендарния си баща
0

„Кръвта вода не става“ са казали хората. Точно това ни демонстрира тези дни едно 18-годишно момче на Европейското първенство по борба за мъже, което продължава в Рим, Италия. Едмонд Назарян, който е най-големият син на легендата в този спорт – Армен Назарян буквално унищожи съперниците си на тепиха влизайки с „гръм и трясък“ в световната мъжка борба.Костадин Андонов

Момчето, което отиде на първенството да трупа опит, не изпита страх, а техниката, тактиката и психиката му за всеки двубой просто бяха впечатляващи. В ден днешен трудно може да се види млад борец, дебютиращ при мъжете на голям шампионат, да се сбори и да преборва доказани борци като Елдениз Азизли (световен и европейски шампион за 2018 година, както и трети от последното световно първенство) и Виталий Кабалоев (европейски шампион за 2019 година). Едмонд го направи на само 18-годишна възраст. Години, които той навърши на 19 януари. От тогава насам той е непобедим на тепиха.

„Много съм щастив, получи ми се всичко. Вярвах, че ще победя руснака на финала, макар че той е по-голям от мен и по-опитен. Борих се със сърце до край. Дойдох тук, за да стана шампион…“ , бяха първите думи на новия европейски шампион в категория до 55 кг. в класическия стил.

 „С този златен медал искам да поздравя всички арменци и българи“ , добави еврошампионът във видео пост за федерацията по борба след награждаването.

Костадин АндоновМалкият Назарян дебютира при мъжете на държавния шампионат през януари, ставайки шампион след три категорични победи като бе обявен и за най-техничен състезател. Това спомогна за избора в категорията на баща му Армен, с което Едмонд си спечели място на Европейското. Там, въпреки че бе най-малкият в неолимпийската категория до 55 кг., в класическия стил, Назарян-младши разби всичко по пътя си, постигайки 4 победи, 2 от които с технически туш. Представянето му впечатли световната федерация по борба, която започна да го сравнява с неговия баща, а хвърлянето му в полуфинала с Азизли бе избрано за номер 1 на първия ден от шампионата.
Да надминеш легендарния си баща – това звучи като пожелание, но вече се превръща от части в реалност. Защо Едмонд надмина баща си, след като Армен Назарян е един от най-великите борци в цял свят?! Назарян-младши го направи по отношение на спечелен първи медал при мъжете от голямо първенство. 18-годишният ни талант съумя да задмине легендата още с класирането си за финал при 55-килограмовите, а със спечеленото злато, вече е и Костадин Андоновпред него по отношение на цвета на медала спрямо годините.

Армен Назарян се състезава в категория до 52 кг. Той печели първото си отличие на Световното първенство по борба, през 1993г. в Стокхолм (за Армения). Тогава той е на 19 години. Това е първи медал за Армения от шампионат на планетата по борба. На Европейската сцена пък, Назарян-старши печели първия си медал на 20 години – злато от шампионата в Атина, провел се през 1994 Костадин Андоновг. (за Армения). 162-сантометровото величие на световната борба има общо 20 медала от най-големите първенства по борба, от които 2 олимпийски, 6 европейски и 3 световни титли. 

Пътят, по който е тръгнал неговият син му вещае още по-големи успехи. Дано да е здрав. Всичко останало виждаме, че го има.

Вижте финалната схватка в категория до 55 кг., противопоставила Едмонд Назарян (България) и Виталий Кабалоев (Русия).

Едмонд Назарян е и двукратен европейски шампион и бронзов медалист от световно първенство за кадети в класическата борба.

снимки: Костадин Андонов

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.