Начало Борба Борците вече са на лагер във високопланинската база Белмекен

Борците вече са на лагер във високопланинската база Белмекен

Борците вече са на лагер във високопланинската база Белмекен
0

Студът  и снегът пожалиха борците ни, които безпрепятствено стигаха до високопланинската база Белмекен. Често по това време на сезона пътят е затрупан и се налага да бъде използван снегорин.

За „Добре дошли” шефът на базата Илиян Пищиков посрещна жените ни с цветя, като всяка получи по един червен гербер. 

В момента българската борба е с най-внушително присъствие на базата – 52 състезатели. Там подготовката си за новия сезон започнаха националите и в трите стила. В състава на жените се върнаха и тези момичета, които лекуваха травми – Елица Янкова, Мими Христова, Миглена Селишка.

А още в първия ден на лагера женският ни отбор, воден от капитанката си Тайбе Юсеин, започна занятия във фитнеса. Световната и европейска шампионка, която бе обявена за №1 на 2018-а от родната федерация по борба, с лекота редуваше набирания, упражнения с щанга, каране на колело и други силови натоварвания. Със същия ентусиазъм в занятията се хвърлиха и останалите ни 14 състезателки – двукратната европейска шампионка и сребърна медалистка от световното Биляна Дудова „сребърната” от Евро 2018 Мими Христова, София Георгиева, Виктория Бобева.  

„Този лагер е един от най-важните ни – каза селекционерът Петър Касабов, избран за треньор №1 на родната борба за 2018-а. – Очаквам всички момичета, вкючително и тези, които лекуваха травми, да са на тепиха още на държавния шампионат през януари.”

Първенството е на 25 и 26 януари в Сливен, а тимът ще остане на подготовка на Белмекен до 22 декември.

В отбора на класиците отсъства единствено еврошампионът от 2017-а Тарек Абделслам, който лекува травма. Но пък в тима, воден от старши треньора Армен Назарян, са сребъният медалист от мондиала Кирил Милов и „бронзовият” Айк Мнацаканян, както и петият от олимпиадата Рио 2016 Николай Байряков.

В състава на свободния стил, воден от селекционера Валентин Ангелов, са опитният Владимир Дубов и натурализираните у нас чеченци Али Умарпашаев и Ахмед Магамаев.

 

Източник и снимки: БФ Борба