Начало Борба Борец пренаписа европейската история на този спорт (СНИМКА+ВИДЕО)

Борец пренаписа европейската история на този спорт (СНИМКА+ВИДЕО)

Борец пренаписа европейската история на този спорт (СНИМКА+ВИДЕО)
0

Турският борец Риза Каялп пренаписа европейската история в този спорт. Представителят на южната ни съседка донесе на страната си 11-а титла от шампионат на Стария континент при мъжете, което го поставя сред легендите в борбата (2010 г., 2012 г., 2013 г., 2014 г., 2016 г., 2017 г., 2018 г., 2019 г., 2021 г. и 2022 г.)!

Единствено Александър Карелин беше печелил 10 титли на Европа (12)!

130-килограмовата машина от Йозгат доминира над всеки един от четиримата си опоненти в най-тежката категория в класическия стил, за да спечели 11-о злато!

В квалификациите той надделя над Алин Чиорариу от Румъния с 9:0 точки. На четвъртфиналите в негова „жертва“ се превърна Дариуш Витек от Унгария след 6:0. Полуфиналът в категорията беше най-оспорван – 1:1 точки срещу азера Бека Канделаки.

В битката за златото Каялп доказа, че няма по-добър от него в Европа, разбивайки с 4:0 Данила Сотников, който представя Италия.

Риза Каялп вече е единадесеткратен европейски и четирикратен световен шампион в категория до 130 кг в класическия стил.

Той има и три медала от Олимпийски игри. 31-годишният борец ликува с бронз в надпреварата при най-тежките в Токио през 2021 година. На Игрите в Рио (през 2016 г.) Каялп спечели среброто, а в Лондон – през 2012 година, взе бронз.

Това най-вероятно бяха и последните олимпийски игри за Каялп, който сподели пред фенове преди Игрите, че след тях ще се посвети на семейството си – преди малко повече от година Риза стана горд баща на момиче.

Въпреки думите му тогава, той продължава да тренира и реши да продължи със спорта и тази година. Каялп не взе участие на Световното пъренство, което се проведе в Осло през октомври 2021 година, но е готов да атакува нова евротитла в Унгария.

Георги Куситасев Завършва бакалавърска степен със специалност „Печатни комуникации“ в Университет за Библиотекознание и Информационни технологии – УНИБИТ. Магистърска степен „Журналистика и медии“ придобива във Факултета по журналистика към Софийския университет „Св. Св. Климент Охридски“. Започва журналистическата си кариера през 2013 година във вестник „Земя“ като стажант-репортер в спортния отдел, след което минава стаж и в най-стария български спортен сайт – ТОПСПОРТ. Следва първи досег с „малкия екран“ – стаж в Националната телевизия. От 2017 до 2019 г. работи в спортния отдел на ТВ+ като репортер, редактор и водещ на спортни новини и предаване. От 2019 година до днес пише статии за спортния сайт на „Инвеститор медия груп“ - Boec.bg, а от март 2021 до октомври 2022 година е част от екипа на телевизия АГРО ТВ. От октомври 2022 година е водещ на спортни емисии по Радио "Фокус" и спортен редактор в Агенция "Фокус".