Начало Борба Каялп спечели десета европейска титла по борба (ВИДЕО)

Каялп спечели десета европейска титла по борба (ВИДЕО)

Каялп спечели десета европейска титла по борба (ВИДЕО)
0

Риза Каялп спечели рекордна десета европейска титла по борба. 31-годишният турски борец разби всички свои опоненти при най-тежките (до 130 кг.) в класическия стил на завършилия шампионат на Стария континент, провел се в полската столица Варшава.

На старта в категорията Каялп разби Чернецки от Украйна с 10:1 точки, след което последва и друга изразителна победа – 8:0 над Чиорарио от Румъния.

На полуфиналите турският исполин тушира Поп от Германия, а на финала в негова „жертва“ се превърна Якоби Каджая от Грузия.

31-годишният Каялп е фаворитът за олимпийска титла при най-тежките в класическия стил на Игрите в Токио, които ще се проведат през лятото. Това е единственото отличие, което за момента убягва на Каялп. Той ще бъде главно действащо лице през тази година именно по тази причина. Турският борец е четирикратен световен и вече десеткратен европейски шампион. Носител е на два медала от Олимпийски игри – сребро от Рио, през 2016 и бронз от Лондон, през 2012.

Най-вероятно това ще бъде и негово последно състезание като активен спортист, а какво по-добро да завърши славната си кариера с пълен комплект медали от Олимпийски игри!

Наскоро Каялп стана баща, а със своя добър приятел и колега – Таха Акгюл , който също спечели титла във Варшава – при най-тежките (до 125 кг.) в свободния стил, откриха спортен център по борба и най-вероятно след Игрите през 2021 година, то той ще насочи вниманието си към тези две начинания.