Начало Борба Каялп спечели десета европейска титла по борба (ВИДЕО)

Каялп спечели десета европейска титла по борба (ВИДЕО)

Каялп спечели десета европейска титла по борба (ВИДЕО)
0

Риза Каялп спечели рекордна десета европейска титла по борба. 31-годишният турски борец разби всички свои опоненти при най-тежките (до 130 кг.) в класическия стил на завършилия шампионат на Стария континент, провел се в полската столица Варшава.

На старта в категорията Каялп разби Чернецки от Украйна с 10:1 точки, след което последва и друга изразителна победа – 8:0 над Чиорарио от Румъния.

На полуфиналите турският исполин тушира Поп от Германия, а на финала в негова „жертва“ се превърна Якоби Каджая от Грузия.

31-годишният Каялп е фаворитът за олимпийска титла при най-тежките в класическия стил на Игрите в Токио, които ще се проведат през лятото. Това е единственото отличие, което за момента убягва на Каялп. Той ще бъде главно действащо лице през тази година именно по тази причина. Турският борец е четирикратен световен и вече десеткратен европейски шампион. Носител е на два медала от Олимпийски игри – сребро от Рио, през 2016 и бронз от Лондон, през 2012.

Най-вероятно това ще бъде и негово последно състезание като активен спортист, а какво по-добро да завърши славната си кариера с пълен комплект медали от Олимпийски игри!

Наскоро Каялп стана баща, а със своя добър приятел и колега – Таха Акгюл , който също спечели титла във Варшава – при най-тежките (до 125 кг.) в свободния стил, откриха спортен център по борба и най-вероятно след Игрите през 2021 година, то той ще насочи вниманието си към тези две начинания.

Георги Куситасев Завършва бакалавърска степен със специалност „Печатни комуникации“ в Университет за Библиотекознание и Информационни технологии – УНИБИТ. Магистърска степен „Журналистика и медии“ придобива във Факултета по журналистика към Софийския университет „Св. Св. Климент Охридски“. Започва журналистическата си кариера през 2013 година във вестник „Земя“ като стажант-репортер в спортния отдел, след което минава стаж и в най-стария български спортен сайт – ТОПСПОРТ. Следва първи досег с „малкия екран“ – стаж в Националната телевизия. От 2017 до 2019 г. работи в спортния отдел на ТВ+ като репортер, редактор и водещ на спортни новини и предаване. От 2019 година до днес пише статии за спортния сайт на „Инвеститор медия груп“ - Boec.bg, а от март 2021 до октомври 2022 година е част от екипа на телевизия АГРО ТВ. От октомври 2022 година е водещ на спортни емисии по Радио "Фокус" и спортен редактор в Агенция "Фокус".