Начало Борба Десеткратен еврошампион атакува рекордна титла в борбата (СНИМКА)

Десеткратен еврошампион атакува рекордна титла в борбата (СНИМКА)

Десеткратен еврошампион атакува рекордна титла в борбата (СНИМКА)
0

Риза Каялп, който е легенда на европейската и световна борба, се готви да атакува рекордна титла на Стария континент. Турският състезател, който е 10-кратен европейски шампион при най-тежките в класическия стил ще се опита да се превърне в първия борец с 11 европейски титли при мъжете.

Той е заявен за участие на стартиращото в понеделник европейско първенство по борба, домакин на което ще бъде унгарската столица Будапеща.

По тази причина от Световната федерация по борба обърнаха по-голямо внимание на Каялп. Те поставиха снимки от победите във финалите на предходните 10 европейски шампионати на легендарния борец в профилите си в социалните мрежи.

Риза Каялп е десеткратен европейски и четирикратен световен шампион в категория до 130 кг в класическия стил.

Той спечели трети медал от Олимпийски игри. 31-годишният борец ликува с бронз в надпреварата при най-тежките в Токио през 2021 година. На Игрите в Рио (през 2016 г.) Каялп спечели среброто, а в Лондон – през 2012 година, взе бронз.

Това най-вероятно бяха и последните олимпийски игри за Каялп, който сподели пред фенове преди Игрите, че след тях ще се посвети на семейството си – преди малко повече от година Риза стана горд баща на момиче.

Въпреки думите му тогава, той продължава да тренира и реши да продължи със спорта и тази година. Каялп не взе участие на Световното пъренство, което се проведе в Осло през октомври 2021 година, но е готов да атакува нова евротитла в Унгария.

Георги Куситасев Завършва бакалавърска степен със специалност „Печатни комуникации“ в Университет за Библиотекознание и Информационни технологии – УНИБИТ. Магистърска степен „Журналистика и медии“ придобива във Факултета по журналистика към Софийския университет „Св. Св. Климент Охридски“. Започва журналистическата си кариера през 2013 година във вестник „Земя“ като стажант-репортер в спортния отдел, след което минава стаж и в най-стария български спортен сайт – ТОПСПОРТ. Следва първи досег с „малкия екран“ – стаж в Националната телевизия. От 2017 до 2019 г. работи в спортния отдел на ТВ+ като репортер, редактор и водещ на спортни новини и предаване. От 2019 година до днес пише статии за спортния сайт на „Инвеститор медия груп“ - Boec.bg, а от март 2021 до октомври 2022 година е част от екипа на телевизия АГРО ТВ. От октомври 2022 година е водещ на спортни емисии по Радио "Фокус" и спортен редактор в Агенция "Фокус".