Начало Борба Десеткратен еврошампион атакува рекордна титла в борбата (СНИМКА)

Десеткратен еврошампион атакува рекордна титла в борбата (СНИМКА)

Десеткратен еврошампион атакува рекордна титла в борбата (СНИМКА)
0

Риза Каялп, който е легенда на европейската и световна борба, се готви да атакува рекордна титла на Стария континент. Турският състезател, който е 10-кратен европейски шампион при най-тежките в класическия стил ще се опита да се превърне в първия борец с 11 европейски титли при мъжете.

Той е заявен за участие на стартиращото в понеделник европейско първенство по борба, домакин на което ще бъде унгарската столица Будапеща.

По тази причина от Световната федерация по борба обърнаха по-голямо внимание на Каялп. Те поставиха снимки от победите във финалите на предходните 10 европейски шампионати на легендарния борец в профилите си в социалните мрежи.

Риза Каялп е десеткратен европейски и четирикратен световен шампион в категория до 130 кг в класическия стил.

Той спечели трети медал от Олимпийски игри. 31-годишният борец ликува с бронз в надпреварата при най-тежките в Токио през 2021 година. На Игрите в Рио (през 2016 г.) Каялп спечели среброто, а в Лондон – през 2012 година, взе бронз.

Това най-вероятно бяха и последните олимпийски игри за Каялп, който сподели пред фенове преди Игрите, че след тях ще се посвети на семейството си – преди малко повече от година Риза стана горд баща на момиче.

Въпреки думите му тогава, той продължава да тренира и реши да продължи със спорта и тази година. Каялп не взе участие на Световното пъренство, което се проведе в Осло през октомври 2021 година, но е готов да атакува нова евротитла в Унгария.