Начало Борба Едмонд Назарян: Отпочинах, сега съм готов за нови предизвикателства

Едмонд Назарян: Отпочинах, сега съм готов за нови предизвикателства

Едмонд Назарян: Отпочинах, сега съм готов за нови предизвикателства
0

Отпочинах, сега съм готов за нови предизвикателства„. Това заяви европейският ни шампион в категория до 60 кг от първенството на Стария континент в Загреб, Хърватия Едмонд Назарян, който днес гостува в предаването „Тази сутрин“ по bTV заедно с треньора си Емил Иванов.

Назарян покори европейския връх, след като на финала в олимпийската категория надви световния и европейски шампион Виктор Чобану (Молдова) – технически туш 13:0 за 2,02 мин. През 2020 той отново бе първи в Европа, но тогава се състезаваше в категория до 55 кг. Едмонд вече има 4 медала от големи първенства при мъжете. През миналата година той стана втори в Европа и в света.

Да, има задоволство, защото, както знаете, 60 кг е олимпийска категория – ние имаме цел да участваме на Олимпийски игри и да станем шампиони. По-голяма е конкуренцията, по-убийствена категория, затова съм по-щастлив и ми е по-готино от тази титла. Да, в борбата има жестока дисциплина, имаме манталитет, от малки с треньорите сме научени на дисциплина, този спорт е такъв, учи ни на много неща. Има наказания при закъснения, разбира се. Световното първенство ще се проведе в Белград. Знам потенциалните си съперници, борил съм с почти всички“, започна европейският ни шампион.

Назарян говори и за правото и призна, че му е трудно с лекциите на фона на ангажиментите му към борбата. „Ако борбата не ме влечеше толкова, щях повече да уча. Малко е трудно с онлайн лекциите по право, оставих ученето заради подготовката за Европейското. Правото ми е интересно, трябва да сме наясно със законите, за да знаем какво е бъдещето ни. От малък гледам филми за адвокати, имам интерес. Баща ми наблюдаваше от трибуните, викаше, скачаше, много емоционален. Това ми дава допълнителна енергия. Една седмица приблизително почивах след титлата. Поддържах форма, защото като не тренирам, все нещо трябва да правя. Отпочинах, сега съм готов за нови предизвикателства“, добави още той.

Златният Назарян: Очаквах тази титла!

Треньорът му Емил Иванов сподели, че синът на Армен Назарян е много стриктен и дисциплиниран. „Всичко е въпрос на подготовка. Всяка една отделна среща трябва да се разучи допълнително, но никога не можем да предвидим колко ще продължи един мач. От доста време по отношение на дисциплина е много стриктен. Първият момент не го помня точно, но беше много малък и идваше в залата с баща си Армен, повече тичаше, наблюдавах го. Има промяна от много години насам. Наказанията са различни, зависи от прегрешенията. Едмонд никога не закъснява без причина“, добави той и по отношения на първия си спомен с Едмонд.

Иванов каза, че голямата цел тази година е спечелването на олимпийска квота за Игрите в Париж догодина. За него и Едмонд предстои Световно първенство в Белград. „Точно така, това е голямата ни цел – спечелването на олимпийска квота. Имаме 2-3 тръпки, които не са преодолени – един световен шампион не сме му взимали титлата, киргизстанец, но и неговото време ще дойде. Миналата година беше успешна за нас въпреки двете втори места, постижението му като цяло е уникално. Защото той на 20 години направи два финала мъже. Знам, че остана една горчилка у него, той винаги иска да е първи. Тази година работехме подсъзнателно и се стремяхме точно към това първо място“.

Изпитах, разбира се (б.ред. – 40 години след неговата европейска титла). В предварителните срещи бях малко по-притеснен. Знаех, че има ситуации, в които трябва да се справи на секундата. Емоцията ми беше много голяма, защото шампионът си е шампион. Много пъти съм му казвал да бъде по-концентриран в работата си, да си остане такъв хубав и добър човек, какъвто е, защото борбата е до време“, завърши треньорът на Едмонд Назарян.