Начало Борба Иран може да бъде изключен от световната борба и Олимпийските игри

Иран може да бъде изключен от световната борба и Олимпийските игри

Иран може да бъде изключен от световната борба и Олимпийските игри
0

Движението „Global Athlete“, което включва спортисти от цял свят, призова Световната федерация по борба, както и Международния олимпийски комитет да изключат Иран от всякакви спортни събития. Причината е екзекуцията на шампиона по класическа борба и ММА Навид Афкари, съобщиха от Sportal.bg.

Навид Афкари беше обесен в затвора „Адел-абад“ в неделя, въпреки глобалната кампания с искания за помилване.

27-годишният Афкари бе обвинен в убийство чрез намушкване на охранителя от държавната компания за водоснабдяване и канализация Хасан Тюркман по време на протестите срещу шиитския теократичен режим през 2018 г.

Боецът твърдеше, че признанията му са изтръгнати с мъчение в полицията, след което по време на процеса се отказа от тях. В крайна сметка обаче съдът така и не прие доводите на защитата и му даде две смъртни присъди.

„Сега съм щастлив, защото научих истинските стремежи на човечеството благодарение на вас, необикновени хора. Стремежи, които са много по-големи от световните първенства по борба“, гласи последното послание на Афкари.

Брендан Шваб, който е ръководител на организацията „World Players United“, работеща в помощ на спортистите, призова за обединение на целия спортен свят, за да не се допускат повече такива случаи.

 „Навид беше нарочен заради успеха и популярността си като спортист и тази бруталност има за цел да послужи като пример за терор над обществото и да заглуши несъгласието. Сега трябва да се обединим в паметта му, за да гарантираме, че другите няма да последват тази съдба“, сподели той.

В затвора „Адел-абад“ са и двама от братята на Афкари. За момента обаче не е ясно тяхното бъдеще.

По-голямата част от антиправителствените организации в областта на спорта са категорични, че Иран трябва да отнесе най-сериозно наказание заради потъпкването на човешките права в страната.

Припомняме, че за Афкари се застъпиха и помолиха за помилване Доналд Тръмп – президент на САЩ, както и Дейна Уайт – президент на най-голямата ММА организация в света – UFC.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.