Начало Борба Миглена Селишка специално за Boec.BG: Ще има още по-големи успехи в женската борба

Миглена Селишка специално за Boec.BG: Ще има още по-големи успехи в женската борба

Миглена Селишка специално за Boec.BG: Ще има още по-големи успехи в женската борба
0

Миглена Селишка е една от най-големите ни надежди в женската борба. Тя е настояща европейска шампионка в категория до 50 кг., а на другото голямо състезание, което се проведе през настоящата 2020 година – Световната купа по борба, дупничанката взе бронз. Какви са емоциите след толкова трудна, но и успешна 2020 година за нея, каква е целта за предстоящия сезон и колко квоти може да спечели страната ни за Игрите в Токио при жените, ще ни разкаже самата тя в специално интервю за сайта Boec.bg.

Здравей, Миглена. Нов голям турнир и нов медал за теб от голямо състезание. Как се чувстваш след спечеления бронз на Световната купа по борба, която се проведе в Сърбия?

– Здравей. Да, доста големи емоции бяха. Аз се чувствам страхотно, може би леко по-спокойна след това дълго чакано състезание. Винаги може и повече, но мисля, че след тази дълга пандемия нивото ние доста добро.

Ти си настоящата европейска шампионка при най-леките, а сега вече и с бронз от Световна купа като двете състезания определено са най-силните за тази година в твоя спорт. Кой медал смяташ за по-ценен?

– Да тази година за мен мина доста добре. Разбира се златният медал ми е по-ценен, защото все пак стоиш най- отгоре на стълбичката, а надвих един от най-големите ми съперници (Оксана Ливач). Световната купа за мен беше просто състезание, с което да проверя нивото си.

В полуфиналът загуби достойно (2:2 точки) от рускинята Полесчук, а в последствие тя стана шампионка. Смяташ ли, че можеше ти да си за втори път на върха тази година и кое ти попречи да я преодолееш?

– Не знам дали съм загубила достойно. Тя е силен съперник, а също и има квота за Олимпийските игри, което ме мотивираше за победата, защото щях да съм щастлива да докажа, че съм по-добра. Но мисля, че малко не ми достигна и следващият път срещата ще е много различна. В тази среща имах някои грешки, които следващия път мисля, че няма да се повтарят.

Миглена Селишка – Екатерина Полесчук, кат. до 50 кг., полуфинал, Световна купа, Белград 2020 г.

Как оценяваш представянето на отбора? За пореден път женският състав прави страхотен турнир, печелейки титла и два бронза.

– Аз мисля, че представянето ни е доста добро и смело мога да кажа, че за в бъдеще ще имаме още по-големи успехи. Пожелавам на всички ни единствено да сме здрави и всичко ще е наред.

Виждаш ли изненада в представянето на някоя/и от съотборничките ти в отбора, било то в положителен или отроцателен аспект?

– Ами, конкретно не мога да кажа, но като цялостно представяне за мен всички се представиха страхотно. Винаги може и по-добре, но за тези времена е доста добро.

Измина и тази 2020 година. Как оценяваш последните 12 месеца?

– Тази година за мен започна доста добре. След Европейското първенство бях доста мотивирана за квалификациите, но след това продължи трудно. Пандемията промени цялата ни подготовка и целите ни се отдалечиха. На моменти губех всякаква надежда за провеждането на Олимпийските игри и мислех, че няма да мога да си върна формата от началото на годината.

Благодарение обаче на Министерството на младежта и спорта, както и на Българска федерация по борба, ние успяхме да направим доста лагери с националния отбор и успяхме донякъде да си върнем нивото. Вече е декември месец и мисля, че тази година ни показа, че колкото и да е трудно, с правилните хора и подготовка, можем да сме на върха.

През 2021 година предстоят много важни състезания като олимпийските квалификации и Игрите в Токио. Каква е твоята основна цел и кои в отбора при жените смяташ (и теб включително), че могат да спечелят квоти за най-големия спортен форум? (Тайбе Юсеин вече има при 62-килограмовите)

– Следващата година е много важна и първата ми цел е да спечеля квота, а след това ще мислим за Игрите. Според мен имаме голям шанс да спечелим поне още 4 квоти, в категориите 50 кг.,57 кг.,68 кг. и 76 кг.

Целият екип на Boec.BG ти пожелава весели Коледни и Новогодишни празници и още по-успешна 2021 година! Бъди здрава!

– Благодаря. Весели празници и на вас!