Начало Борба Биляна Дудова специално за Boec.BG: Ще преследвам целта си – олимпийско злато

Биляна Дудова специално за Boec.BG: Ще преследвам целта си – олимпийско злато

Биляна Дудова специално за Boec.BG: Ще преследвам целта си – олимпийско злато
0

Биляна Дудова, която е единствената трикратна европейска шампионка в три различни категории (до 55 кг, до 57 кг. и до 59 кг.), не успя да участва на последното солямо състезание в борбата за 2020 година, а именно Световната купа, която се състоя в сръбската столица Белград между 12 и 20 декември. Настоящата европейска сребърна медалистка при 59-килограмовите даде положителен тест за коронавирус, с което годината з анея приключи по-рано от очакваното. За прекарания COVID-19, битката за място на Игрите в Токио през следващата година и още, вижте в следващото интервню, което един от най-големите таланти на родната борба даде специално за сайта Boec.bg!

Здравей Биляна. Много тежка година беше тази 2020. Въпреки това ти се завърна на тепиха с медал – сребро от Европейското, но точно преди другото много важно състезание – Световната купа, ти даде положителна проба за коронавирус. Разкажи ни как мина за тебе тази година.

– Здравейте. Да, определено годината беше много трудна за всички, особено за спортистите. За мен, лично, тази година беше много трудна и в личен, и професионален план. Не бяха много положителните неща, които ми се случиха, но определено аз се опитвам да отбележа само положителните и позитивни моменти от 2020 година. 2020 започна нормално.

Знаех, че ще е трудна година, с тежки уморителни тренировъчни лагери и с цел- преследване на олимпийска титла, но ето, че за целия свят всичко се промени. Нямаше никакви състезания месеци наред. Наистина бях гладна за борба на големия тепих и нови победи.

Точно преди Световната купа бях много болна и с коронавирус, но след това искахме с треньора ми Мариан Недков да завършим годината добре и да участваме на това състезание. Бях се подготвила добре дори за краткото време, което имах, но тъкмо преди да отида на състезанието ми излезе позитивен тест и за жалост не можах да участвам. Беше много неприятно, но понякога трябва да приемем ситуацията, такава, каквато е.

Въпреки това женският ни национален отбор записа ново строхотно представяне на голямо първенство – титла и два бронзови медала на Световната купа по борба, която се проведе в Белград. Ти как оценяваш представянето на отбора, въпреки че не успя да вземеш участие?

– Радвам се за успехите на отбора. Цяла България има повод да се гордее .

Има ли изненада в представянето на някоя от съотборничките ти в националния отбор, било то в положителен или отрицателен аспект?

– Радвам се много за Юлияна Янева. Заедно сме пораснали и тренирали. Много е трудолюбива и с години чакаше да спечели златото. Все нещо я спъваше и сега съм щастлива за нея, че успя и тепърва и предстоят много успехи!

Вярваш ли, че двете може да спечелите квоти за Игрите в Токио и там да стигнете до медалите, а защо не и титли (ако тя смени категорията и влезе в олимпийска) ?

– Да, разбира се, вярвам, че може да го постигнем!

Сега идват празници, но след тях и новата година с нови предизвикателства. Предполагам, че ти ще атакуваш квотата за Игрите на 57 килограма, а там и голямата ти съперничка, която те победи на държавното – Евелина Николова как ще разделите мястото или как ще се реши коя от вас ще участва на олимпийската квалификация?

– Да, радвам се, че идва новата година, нова година нов късмет. Следващата година има много състезания, на които да се реши кой е по-добър и кой ще участва на олимпийската категория до 57 кг. С Евелина сме приятелки. Борбата си е борба на тепиха. Но никой не знае какво ще се случи, тъй като с коронавируса се отлагат състезания. Продължавам с тренировките и времето ще покаже. Аз, с нетърпение очаквам да се състезавам отново.

Предстоят празници, но още в началото на януари е Дръжавното лично-отборно първенство. Смяташ ли да си дадеш малко почивка или мислиш да продължиш с тренировките?

– Продължавам с тренировките, защото имам големи цели, които искам да постигна. Празниците са хубаво нещо да се събереш със семейството, но моите празници са след състезанията когато съм си свършила добре работата.

Какво си пожелаваш да постигнеш през 2021 година в професионален план?

– Пожелавам си да съм здрава, най-вече, и съм сигурна, че ще постигна всичко, което искам, а то е винаги да бъда шампион. И, разбира се, ще преследвам най-голямата ми цел, а тя е олимпийско злато!

Целият екип на Boec.bg ти го пожелаваме! Здраве и успех!

– Благодаря много! И на вас всичко най-добро!

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.