Начало Бокс Защо Тайсън Фюри ще победи Антъни Джошуа?

Защо Тайсън Фюри ще победи Антъни Джошуа?

Защо Тайсън Фюри ще победи Антъни Джошуа?
0

Най-чаканият боксов двубой за последните 20 години е по-реален от когато и да е било. В същото време обаче, докато не чуем рефера да казва „Touch ’em up“, не вярваме на нито една дума нито на Еди Хърн, нито на Франк Уорън, нито пък на Боб Аръм.

Мръсната политика, в която се е преврънал красивият спорт в последните десетилетия е причината да станем свидетели на Флойд – Мани 5 години по-късно, октолкото ни се искаше. Същото се отнася и за Тайсън – Люис. Примерите са безброй.

Но това няма значение. Да приемем, че боговоете на спорта ще се усмихнат и през 2021-ва ще станем свидетели на мега-гига-хипер-супер-дупер битката между кралете на тежката дивизия: Тайсън Фюри и Антъни Джошуа.

Снимка: БГНЕС

Мач за обединяване на титлите. За провъзгласяването на един-единствен шампион. За последно за такъв бе „набеден“ друг британец – Ленъкс Люис. Той обаче притежаваше три колана, защото по негово време толкова са били признати. А дори да се окаже, че някоя от титлите не е замесена в играта, то едва ли на някой ще му пука много. Особено когато става въпрос за най-добрия срещу най-добрия.

Един боксьор е толквоа добър, колкото се е показал в последния си мач. Няма значение какво си направил 3, 5 или 8 години преди това, най-ценната информация се извлича от последния мач.

Тук обаче ще се опитам да направя по-общ поглед върху това защо Тайсън Фюри ще победи Антъни Джошуа, излизайки не само от последния му сблъсък, но и от цялата му кариера до сега. Разбира се, не взимайте нещата прекалено навътре. Тук става въпрос за каймака на дивизията и изобщо няма да се учудя, ако прогнозата ми е тотално грешна. Все пак става въпрос за Антъни Джошуа.

Mark Robinson/ Matchroom Boxing
  • Стилът на Фюри е като никой друг. Едва ли някога е имало по-крив боксьор от тежка категория, който в същото време да е толкова успешен. Играта му с водещата ръка е близо до брилянтна. Левия му прав има няколко вариации, които затрудняват далеч по-опитни хора от Джошуа. Допреди година повечето от нас си мислеха, че Фюри може да побеждава само по точки, но питайте Дионтей Уайлдър какво мисли по темата.
  • „Краля на циганите“ е страшно подвижен за ръста си. Шампионът на WBC е висок около 206 см и се движи като боксьор от полусредната дивизия. Нечувано. Освен предисмтвото във височината и разтега, Фюри има лукса да обхваща по-голям периметър с разкрача си, което му позволява да атакува и да се отдръпва по светкавично.
  • Тайсън има „Шугър“ Хил Стюарт зад себе си. Американецът е племенник на един от най-всеизвестните треньори в професията – Емануел Стюарт. Стилът „Кронк“, който се проповядва от него, е изградил чудовища като Владимир Кличко, Ленъкс Люис, Марк Бриланд, Оскар де ла Оя, Томас Хърнс, Адонис Стивънсънс. Първият и единствен засега мач на Фюри под опеката на новия си треньор показа отлично тактиката му – изграждане на защитата още от пласирането на левия прав и усети ли пропукване в гарда на противника, моментална атака с дясно кроше или десен прав.
  • Фюри просто не се предава. 12-ят рунд от първия мач с Дионтей Уайлдър доказа, че брадичката му е смесица от бетон, стомана и желязо. Не само че се изправи след бруталната дясна ръка на американеца, но спечели остатъка от рунда. Няколко месеца след това получи ужасяващи аркади в мача с Ото Валин, но се би с тях до самия край на срещата и я спечели с едно работещо око.
  • Тайсън разбира играта. Да, за периферните фенове тя е скучна, защото няма неща от типа на Рой Джоунс или Майк Тайсън, но всеки себеуважващ себе си фен на бокса трябва да признае, че Фюри е един от най-умните. За всички времена. Движението му по ринга се диктува от това кой рунд е, какво се иска от него и в какво настроение е.
  • Ескиважите и сайд-степовете не би трябвало да изглеждат толкова лесни от човек с неговото тегло и ръст, но той просто знае кое след кое идва. Най-добрия пример за това какъв гений е Фюри в защита си остават победите му над Чисора и Том Шварц.
  • Голямата уста на шампиона може да изкара извън релси всеки. А в един подобен мач играта на нерви може да се окаже много по-съдбоносна от самия бой. Дрезгавият му глас със сигурност не е музика за ушите на човек, но Фюри говори такива неща, че е трудно да не си му фен. Изключително забавен и луд, а като добавим и Джон Фюри в уравнението, нервите на противника като нищо може да се скъсат.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.