Начало Борба Мнацаканян открива програмата на българските борци в Токио
0

Мнацаканян открива програмата на българските борци в Токио

Мнацаканян открива програмата на българските борци в Токио
0

Българските борци започват в понеделник рано сутринта своето участие на Олимпийските игри в Токио. Бронзовият медалист от световни и европейски първенства – Айк Мнацаканян ще има честта пръв от нашите национали да излезе на тепиха в японската столица.

Натурализираният арменец ще се изяви в категория до 77 килограма на класическия стил. Програмата показва, че той трябва да дебютира на най-големия спортен форум на планетата в понеделник, 2 август, от 5:44 часа сутринта. Айк ще се изправи на 1/8-финалите срещу Божо Старчевич. Хърватинът е пети от Игрите в Рио 2016, което е и най-големият успех в кариерата му. При победа Мнацаканян ще срещне на 1/4-финал иранеца Гераей или кубинеца Пеня.

www.bul-wrestling.org

Другият ни представител в класическия стил – бившият световен и европейски сребърен медалист Кирил Милов също стартира от 1/8-финалите. В категория до 97 килограма той ще дебютира на Игрите в Токио срещу турчина Ченк Илдем. Схватката им е предвидена за 6:05 часа. Илдем е бронзов медалист от Рио 2016, както и от последното световно първенство в Нур-Султан през 2019-а. Ако се справи с него Милов ще се бори на 1/4-финал с иранеца Сарави или алжиреца Буджемлине.

Първа от състезателките ни при дамите в Токио ще се изяви Мими Христова. В категория до 68 килограма европейската шампионка от Рим 2020 и сребърна медалиста от Европейските игри в Минск 2019 ще срещне Мерим Жуманазарова от Киргизстан. Схватката им е предвидена за 6:12 часа. Най-големият успех на азиатката е титлата от местния шампионат в Алмати от тази година. При победа на Христова, тя ще се бори на 1/4-финал срещу състезаващата се за Азербайджан Елис Манолова или нигерийката Оборудуду.

Останалите ни борци – Георги Вангелов (57 кг), Миглена Селишка (50 кг), Евелина Николова (57 кг) и Тайбе Юсеин (62 кг) ще стартират в Токио през следващите дни. Тайбе започва на 3 август, Вангелов и Николова на 4-ти, а Селишка е последна в програмата – на 6 август.