Начало Борба Най-добрите ни борци ще стартират на шампионата в Ловеч

Най-добрите ни борци ще стартират на шампионата в Ловеч

Най-добрите ни борци ще стартират на шампионата в Ловеч
0

Най-силните ни борци ще участват на държавния личен-отборен шампионат за мъже и жени, който ще се състои в Ловеч. Схватките ще бъдат в едноименната зала от четвъртък до неделя.

Надпреварата ще бъде генерална репетиция за Световното първенство в Белград през декември, което засега се запазва в календара на световната федерация.

При класиците с най-голям интерес се очаква сблъсъкът между капитана на националите Иво Ангелов, световен и европейски шампион от 2013-а година, и младия талант Едмонд Назарян. И двамата ще се борят в категория до 60 кг. 18-годишният Назарян вече направи успешен дебют при мъжете,ставайки европейски шампион, а през януари стана и шампион на България. Тогава обаче той се бори в неолимпийската категория до 55 кг., а сега ще направи дебют при по-тежките.

Бронзовият медалист от световно и европейски първенства – Айк Мнацаканян също се завръща на тепиха. Той се възстанови след успешна операция на ръката. Натурализираният у нас арменец ще стартира при 77-килограмовите, където основен негов конкурент за титлата ще е проспериращият Стоян Кубатов, трети на Евро 2019 до 23 г.

Даниел Александров, който е двукратен носител на пояса „Никола Петров“, ще се бори при по-тежките до 82 кг.

В категория до 87 кг. основни фаворити са Тарек Абделслам, европейски шампион при 75-килограмовите от 2017 година, и сребърния медалист от шампионата на Стария континент до 23 г., провел се през 2017 година – Йоан Димитров.

„Много съм доволен от последния лагер в Тетевен, всички момчета се раздадоха. Липсват им състезанията, наблюдавам у всеки един от тях голяма жажда и желание да се докажат. Е, имаме някои леки травми, но не е нещо сериозно“, обяви Армен Назарян, селекционер на класиците.

В свободния стил повечето национали също смениха категориите и ще се борят при по-тежките.

 Георги Вангелов, който е носител на златния пояс „Дан Колов“,  ще стартира при 61-килограмовите. Сребърният медалист от Световното и Европейско първенства – Владимир Дубов ще мери сили в категория до 65 кг.

Микяй Наим, сребърен медалист от Мондиала до 23г., провел се през 2017г., е фаворитът при най-леките (до 57 кг.).

Али Умарпашаев и Мирослав Киров пък е двубоят, който всички очакват при 74-килограмовите.

Още двама чеченци с наш паспорт ще види публиката в Ловеч – Ахмед Махамаев (92 кг.) и Ахмед Батаев (97.). Заедно с Али Умарпашаев, триото се присъединиха по-късно към отбора заради спрени полети от Русия, но се включи в лагера на Белмекен и в Тетевен.

„Постепенно влизат във форма. За нас са по-важни олимпийските квалификации, но ако Световното все пак го има, ще направим една добра проверка за моментната подготовка на момчетата“, сподели Валентин Ангелов, старши треньор на свободняците.

Тайбе Юсеин е голямата отсъстваща при жените. Световната и двукратна европейска шампионка в момента минава рехабилитация след операция на коляното. Капитанката на националките, която единствена засега има квоти за Олимпийските игри, ще се присъедини към отбора за следващия лагер.

Сериозна ще бъде битката при 57-килограмовите. Двете фаворитки там са Биляна Дудова, трикратна европейска шампионка в три различни категории, и Евелина Николова, сребърна медалистка от Евро 2019 при по-леките до 55 кг.

Настоящите европейски шампионки Миглена Селишка (50 кг.) и Мими Христова (65 кг.) запазват категориите си и за родното първенство, както и Мария Оряшкова при най-тежките до 76 кг.

„Направихме отлични лагери. Виждам голямо усърдие, мотивация, съзряване и голям глад за победи“, разкри Петър Касабов, старши треньор на жените.

Първенството започва в четвъртък, 15 октомври, от 10 часа със схватки в свободния стил. В петък стартират жените, а в събота – класиците. Позволен е толеранс от 2 кг.

Срещите ще бъдат предавани на живо в сайта на БФ Борба.

Снимки: БФ Борба, КОСТАДИН АНДОНОВ

Пълната програма може да видите ТУК

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.